Posts

Showing posts from September, 2010

BerfotoGEDIK di Tingkat 7

Image
Ingat lagi ayat CHENTAku ineh..*Amaran KERAS : Entri ni bakal dipenuhi,dihujani,dilonggokki (longgoki??) oleh gamba2 yang super getik lagi gedik!Sesape yang rasa tak mampu nak tahan MUNTOH,FHITAM or PENGSAN akibat keFOTOGENIK,GEDIK n GETIK makhluk2 allah yang berposing tak ingat DUNIA dalam entri sile BLAH sepantas KILAT mungkin - TERIMA KASIH!* View at your own risk yer*gilo poyos*



Si J ni beria suruh aku begamba berdua ngan dia kat atas stage depan kubah neh..Taula ko tu fotogenik gedik...Tapi ok gak,da feeling macam bergamba kat depan mesjid yang terindah kat lam dunia plak!*PITAM  reramai!*


Kan da cakap.Ramai giler yang minat ngan pintu gerbang merangkap tingkap mesjid ni.Ngan aku2 pun tejebak sama menepet kat sini.Yang sebelah aku tu oang kuat event Open House neh jugak.Makanan hari tu memang dapat pujian abes.Thanks to her.Pandai ko select caterer..nok!

Mereka2 ini adalah orang2 KAYA diopis kami.Segala toknenek kelua masuk duit  ngan gaji kami mereka inila yang jaga.Kalau minat mah…

Beraya di Tingkat 7

Image
*Amaran KERAS : Entri ni bakal dipenuhi,dihujani,dilonggokki (longgoki??) oleh gamba2 yang super getik lagi gedik!Sesape yang rasa tak mampu nak tahan MUNTOH,FHITAM or PENGSAN akibat keFOTOGENIK,GEDIK n GETIK makhluk2 allah yang berposing tak ingat DUNIA dalam entri sile BLAH sepantas KILAT mungkin - TERIMA KASIH!*

Event open house office aku da selamat berlangsung kelmarin yakni hari senin.Macam tahun2 lepas rumah terbuka yang company aku organize akan start from 12pm until 3pm.Staffs2 akan distaggedkan untuk turun beraya makan.Siap ada schedule timing and level mana patut turun pukul baper semua okeh.Yerla kata staff ramai.Mau roboh hall level 7 neh kalo 300 setap semua turun serentak!Haru kang...

Ingat lagi gamba atas neh?Seriously kes from ZERO to HERO,i tell you!.Gigih giler.Dengan bujet yang "besar nak mam**s" ciput,kurang kaki,kurang tangan,macam2 lagila halangan.But we managed to pull this off,successfully!Alhamdulillah,dengar gakla pujian.But bukan pujian yang kami ca…

I miss you...i really do

Image
Aku punya seorang kawan.Kami rapat gila.6 tahun lebih aku kenal dia.Kami satu ofis dulu..Hampir 3 tahun lepas kami berpisah..bawa haluan masing2.Dia mulakan langkah berjauh atas tuntutan tugas baru.Sedih giler aku time tu..tapi biasala aku,selalu berlagak kuat.Kentalla sangat.Dalam hati aku...aarrrgh tak tertahan,tak da siapa pun yang tau.Sayu giler,sedih teramat.Aku cuba untuk tak menangis pada hari terakhir dia..tapi aku kalah.Berkaca2 gak mata aku hari tu...Banyak,sangat banyak yang kami dah lalu.Walaupun kami tak sebangsa,berbeza usia,itu tak pernah jadi punca,tak pernah menghalang untuk aku untuk  dia berkawan..untuk rapat jadi sahabat.Luar dalam aku dia tau.Kesusahan hidup aku,dugaan yang aku lalu,kadang2 semua yang berlaku buat aku rasa malu,rasa sayu,rasa tersentuh kat kalbu.Kebanyakan masa,kesusahan hatinya melebihi batas sahabat.Kesahnya,,kerisauannya pada aku melebihi sedara yang aku punya.Kami berkongsi segala.Apasaja.Kadangkala terasa aku membebankan dia dengan segala mus…

Men'DEKO'kan RAYA - Part2 : The Rise of Dugongs & Duyungs

Image
Projek mendekokan Multipurpose Hall aku diteruskan lagik.Dateline untuk kiterang settlekan semua was on last Friday cos the event gonna be on Monday(yupe semalam,event da langsung pun,ceritera open house entry lain eh).Tahun ni memang rasa tak cukup segala-galanya.Tak cukup kakitangan,tak cukup bajet,tak cukup masa..semuala.Dugaan sokmo.Yang pelik setiap  kali kami nak pi beli barang,time2 tu jugakla hujan turun beriya..Haishhhhh
Alhamdulillah,walopun banyak dugaan,banyak 'peel' yang mengeletes buat aku semacam nak lempang jek orang2 berkenaan semua berjalan seperti yang diplan..Selepas ditolak,campur darab bahagi aku rasa yang betul2 kami duk opis,duk kat hall neh fully buat kerja mendeko was only around 3days.Tak pecaya??Hari2 lain duk keluar mencarik barangla,menunggu barangla melanguk but apepun...semuanya selamat!

Sile pecaya yang aku tidak atau sedang belakun disitu.Kalo zoom gambo sure leh nampak aku tenga menepetkan gam pada mende alah itu.Ini dinamakan kerjasama...SILE…

Misi gagal....T_T

Image
Pukul 4petang tadi aku da keluarkan adunannya.Da ku uli,da selamat aku terap.Pelik sebenarnya bila tengok warna adunan semacam cerah,coklat cair gitu.Tak segelap yang sepatutnya...Hati da rasa tak best.Jadi ker neh??Danial takda petang tadi..mengikut paciknya.Manalagi,melayan gamela kekdahnya petang2 macam ni.Nasib takda,buat malu ja.Isk tak sedap ja rasa hati..tapi still nak cuba,nak try tengok jadi tak jadi?Selamat aku buat lubang kecik kat tengah,panaskan minyak ....tawakal aku goreng ja.SAH.Memang tak jadik.Hampes!Mission aku tak accomplish kali neh.Huwaaaaa.Kat manala salahnya ni..Penat tau tunggu 4jam then dapat result cap ayam!Tula..nak marah siapa lagi kalau bukan diri sendiri...Hmmmm,nak cakap ke tanak ngan danial yang resipi ibunya tak menjadi..??T_T *SEDIH* soploh kali da duh pikir tang mananya yang boleh tak jadi..Haih


 Kuih peneramku yang &%**@$~%^&((bintat...MENCIK!

Si 'peneram'ku sayang!

Image
Si dak kacak aku memang suka benar ngan kuih neh.Peberet dia.Kalu beli 3hinggit tu memangla akan  dia perabiss sorang!Selalu2 aku beli kat pasar malam ja.Panas2 baru masak memang sedap.Rangup giler.Lebih2 yang minis punya.Ntah cemana tetiba tergerak hati pulak nak try buat sendirik.Aper lagi meng'google'la.Senang ek sekarang semua stock meng'google' ja.Zaman da berubah..semua kat hujung cari.Just nak ngan taknak ja.(read:rajin or malas)Takpa,tak kisahlakan,yang penting niat n kesungguhan nak buat.Thats what matter."Nak seribu daya,tak nak seribu dalih...." Setuju? 


Aku jumpa resipinya di sini.Sukaaaa sangat!Tima kasih ya!Da beli pun bahan2nya.Siap double confirm ngan mak aku lagik.Mak aku besala kalu aku da tanya tu..beriya2la dia bagitau resipi.Saja gatai mood melawak tenga mai,aku tanyala "Awat tak penah tengok pun mak buat...?" *jaat tak aku* "Huh,malasla mak,meleceh ja,beli lagi senang!" Datau dah jawapan mak aku musti lagutu punye,tapi…

Kemengidaman yang terlampau.

Image
Since bulan puasa haritu,segala favourite aku,kebiasaan aku memang join 'puasa' sekalik.No lavishness.Semuanya moderate2 jek.Kata pun puasa.Harusla bersederhana.Membazir tu kan amalan syaitooon..*TETIBE* Aku ni bab2 makan nak kata memilih sangat, tu takla.Tapi macam orang lain aku pun adala favourite,kesukaan aku.Kalo aku tensi,stress,or jiwa kacau aku memang suka,sangat perlu and kengkadang tu da jatuh wajib untuk aku pi cekau mender alah neh..

Ilangla sikit(yepp sikit jek) ape2 yang 'berat'.Tapi yang pasti,yang konfem takkan hilang2 aderla lemak tepu hasil pengambilan melampau mende alah..ahahaha(itu sendirik mau ingatla..ha).Diulangi kalo melampaula.Jadi sila belaja bersederhana ya kengkawans.Yang neh aku da craving since the first day raya lagi.Masuk keja last week dapatla aku fullfilled. Bukan takleh beli lepas bukak posa sajaja nak tengok bole ke aku survive sebulan without this..Bole je,tapi biasala gatai lagi gedik santai...Yang caffein da selamat difixed.Tapi s…

Men'DEKO'kan RAYA - Part1

Image
Masok kali ni,da 2 tahun aku join bebudak corp.comm.kat ofis aku buat preparation,untuk jamuan hari raya.Tolong derang buat decoration sebenarnya.Untuk Open House,tapi bukan open house kat rumah yer kengkawan,di opis..Yer,tiap2 tahun opis aku akan buat event neh and invite all  the  VIPs  from bank,customer,ministry and opcos 'big boss' BNM untuk be'raye'..."Aiks,deko sendirik ka?Laaa kenapa tak appoint jek event planner?..."Bagus soklan tu aku memang suka menyamp*h giler!Jawapan dia,sebab kompeni aku neh sangatla "PEMURAH" and suka nak "MEMPERKEMBANGKAN kreativiti"(read : kede***) setap dia..ada paham??? *SILE BUAT2 PAHAM,kalo tak aku marah kang!*

Ini kat opis aku.Multipurpose Hall depa pangge.Panggilan lagi mesra ialah 'tengkat 7' cos dewan neh located kat tingkat tujoh bangunan opis aku.Bole tahan gakla besaunya.Nak sombat dalam 100-200 oang at one time tu memang tadek hal.Yang tak ak bestnya is becos da bertahun duk asikla buat 

Great thing DO come in a small package

Image
Ter'JAKUN' jap biler aku dapat mende alah neh.Kawan opis aku kasik.Someykan?^_^.Peberet laki ai neh.Memang wajeeb dia buh dekat suku botoi setiap sekali tuang.Kata pecinta podas berdengung!Hotdog ka,daging burger ka..memang dia 'layan' betul ngan menda alah neh.Aku suka gak,tapi takla sampai kemaruk.Huk3x.Besanya,kita jumpa tobasco neh kat kedai juai pizakan?Tapi tu yang freela,kalo beli mahal gak reganya dekat 8hinggit wei botoi kecik ja.Kalo yang ineh aku pi bagi kat en.lola,sah2 dia kena komplen,kena kutuk punyala.Tadek epek kat dia.Tak memberi kesan.Kocik bonar!"Tak rasa" katanya.Tapi aku tamo guna,sayang nak bukak pun.Kiuuuuuut banget.Bajet2 nak simpan wat display sekali nak miniature lain yang aku ade berlonggok kat umahtu.Agak2 comel tak kalo susun botoi 'tobasco' yang kemetot neh sekali beratur ngan miniature........ PEPIUM(read :perfumes) ??*Kalo spraytuang kat baju,konfem terus jadik 'HOT' kan?^_^

Buat baik berpada,buat jahat..hepp TAMO sekali!

Dulu2 masa kat opis lama,aku ada sorang kawan.Keja dia boleh kata dari pagi sampai membawak ke abeh waktu keja,duk sokmola menghantar,mempowad,membalas email(tidak kena mengena ngan koje-harap maklum).Kadang2 tu bile email yang dipowadkan berkisar tentang isu panas or berita hangat semasa,konfem macam forum jadiknya dengan berbalas email kat opis tu..Berbalas pantun.Isk..kalo dilayan memangla tak jadi keja.Tapi one thingnya,'sharing is always caring',tak pun 'sharing is power..kan?Kire2 kawan aku tuh ter'lebeh' or obsessive caring ngan power (rangers)la kott???
Kalau berlebeh masa (bole?) time kat opis tu,aku suka gak melayan baca email2 dia.....Yang kat bawah neh,budak(budakah?) opis baru(tak berape nak baru dah)aku yang powad.Tergerak ati nak baca(membizi keja okeh,tadak masa...hak3x).Dah lepas baca terasa wajib pulak nak share benda baek yang bole bawa kita semua neh ke 'jalan yang benar'.....(salah jalankah?)Agak jatuh chentala ngan quote dia.Harap koran…

Mata,hati,jiwa...

Image
Bertuahnya  ibu.. Punyai kamu Tanpa kamu.. Tak bererti..yang sunyi tambah sepi.. Semua kosong tak terisi... Sesungguhnya... Ibu bisa kuat,mampu nekad Hanya kerna kamu Diri mu.. Anugerah terindah  Azimat terhebat,pembakar semangat Sumber kekuatan.. Kamula bulan,kamula bintang kehidupan Kamula mata,kamula hati,kamula jiwa... Raga ibu... Sayang kamu ke akhirnya...dak.






Raya yang Sempoi

Image
Tradisi beraya aku selama bebelas tahun ni(since arwah abah 'pergi' and da bermastautin kat  Gombak)memang jarangla kat luar K.L.Bukan tak penah balik beraya ke Perak(kg.arwah abah) or Kedah(kg.mak den).Penah.Tuk belah arwah abah aku adalagi pun kat Parit Buntar...Tapi tula da jarang.Kiterang balik beraya juga tapi bukan on raya pertamala.Pagi raya tu wajib every year kat Gombak.Berkumpul kat rumah mak dulu.Memang sakan,kecoh,meriah,sesak gilerla!Da macam kenduri kalau lalu kat area umah mak aku pepagi raya petama tu.Nak2 time kemuncak pukul 10 camtu..penat(cos jadik bibik kat dapor)tapi best!
raya aku tahun lepas
Tahun ni,marathon raya aku TETAP macam selalu tapi di Rembau,N9la.Kata 'defeated'..so redho jala.(eceh).Raya aku tetap MERIAH oke,3hari 2 malam lagik!Da jenguk raya ke-3 tu baru balek ke Gombak.'Feel' raya memang da agak 'kureng'(cos da takdek baju raya-semua tunggu tuk dibasuh!Pastu tadek dah sesi mintak ampun reramai macam pepepagi raya yang s…