Posts

Showing posts from July, 2010

Jom jambul oops jambu!

Image
Petang2 cenggini,memang sesuai banget,memangla sangat best kalo dapat makan ubi kayu rebus cicah ngan kelapa tambah plak pekena kopi o kaw ek?Teringat aku time2 balek kampung,arwah tuk aku selalu buat especially kalo time ujan..Iskk per kes la aku duk citer pasal makan ja sehari neh?Takpela ek,makan tu harusss wat.Sumer pun kene makan aper...Huh,terliuq jap ingat ubi kayu rebus!


Harini for sure tarak ubi kayu rebus lorrr.Yang ada cuma neh.Jambu potong..syioook woo.Lagi2 kalo buh asam lebey^_^ 

Rata2 mane jek aku nampak oang juai jambu neh sokmo pomot jambu batu muar.Sedap sangat ke jambu batu muar neh??Betul ke yang dijuai tu muar mari?Ke...propa lebey?Tak kesahla,yang fhenting,jambu yang jadik kesukaan,yang duk juai dekat ngan putra tmn melati neh memang tervaiiikla antara banyak2 yang aku da penah beli.Fresh,isi pun rangup.Cam makan epal!^_^

Lagi tambah best campor sonok kalo dapat makan  pisang goreng panas petang2 macamni sambil layan tivi...huhu terbaeekla!

Could IT be any SINFUL than this??

Image
Jam da lebih kul 1tengahari.Standardla time2 macam gini sumer pun mesti teringat pasal makan.Lagila kalau "mak"2 macam aku neh,musti duk fhening pikir nak masak apa,tak pun konpom tenga ber"perang" kat dapur menyiapkan "lunch" tuk family tersayang..Aku neh spesies sempoi,and luckily si danial pun macam aku,jenis tak kesah.Belasah.Ada nasik,ada ikan goreng kunyit pun da kira settle for lunch.But not for cik abe aku.Kinda hard to please kalo bab makan.Selera dia swing sket kengkadang..kalo lauk tak pedas,tak da "kick"..katanya.Tak puas makan(ada ek cenggitu..?)Yerlakan,selera lain2...seb baekla aku neh kategori rajinla(jugak)me"nerai","test n error" da selalu sangat.Aku neh takla berapa terror waima tang makan or masak lauk-pauk yang pedas berdenggung,tapi bolela..Sekali dua dapat pujian dari oang tersayang..sonok per(sekali dua jek...uwaT_T),pueh ati,rasa berbaloi ber"tunggang tegolek"masak kat dapur tuh..Tapi memang…

“Tekken is in the Cinemas!!”

Image
Sebelum meh kalau ada orang sebut "TEKKEN" semata,seriously aku tak tau.Frankly and honestly aku tak penah dengar(giler kampong!)But then,when i saw the poster ......

Immediately "Street Fighter"nyer game come across to mind.Tetiba membuak2 plak perasaan ingin tau aku pasal mender neh.Apetuh Tekken?Siapa Tekken?Ada apa dengan Tekken?Sampai siap keluar movie lagi...?Uuuui sangat tak bole jadi,kene find out,kene carik info.Kena nak tau gak  hujung pangkalnya.Biler perasaan "kepochik" datang menyerang,biler curiousity aku da melanda harus+wajeebla aku men"google" kejadahnya Tekkentu.Nak tau aper aku jumpa...?

Banyak GILER oke!From google search neh aja da ada lebih 10 pages.Femes giler ek mender neh.Naperla aku leh tatau..bole ketinggalan??(dengan muke banget terasa "kuno" lagi "ortodoks") 

Selesai sesi meng"google"d dapatla aku a bit  idea of kebendenye Tekkenneh.Huh,baru ketahuan!Meh aku share ngan korang2 yang probably…

Souvenir import mali!

Image
Last 2 weeks,bff aku pi holiday trip ke Ho Chi Min City,Vietnam ngan bebudak opis dia.Kelass ko,4days 2nite stay ngan gegepren jek sume.Shopping sakan minah sorang tuh."Nak carik kain tuk rayala..Shopping raya!" katanya.Iyer ke tu nyahhhh.Hamoi tak hengat,nak raya sampai pi obersee cari barang!Suke kola nyahh,perabis duit tu,kalo tak abis gak lagi,panggil jek aku,meh aku "tolong kendurikan" sama..muahahaha.Kalo kira ngan trip yang Ho Chi Min neh,dalam taun neh saja si gepren aku yang pecinta kaler pink tu da pi total2, 3 holiday trips ko!Giler round da worldla pompuan neh!Earlier this year dia da pi Bandung,pi Bali and after raya neh katanya nak pi Australia plak!Jeles2..aku neh entah bilala.Jangan cakap holiday,aneymoon pun tak lepas2 lagik..uhukuhukuhuk(buat muke sedey sambil mengharap cik abe membace dan bagi response yang sepatutnya...uwaa)

Bff yang aku da kenal since zaman sekolah neh yang syiook,bestnyer tak penah lupekan aku kalo dia pi memaner(ecece...ha aku…

"Naked Chep" back on act ~ Mari masak SAMBAL UDANG tervaikk!

Image
Idokla teman cakap yang resipi teman neh SEDAAAP bebonar or teman neh memang GILER pandai,terror masak.Kire bolela.Lepasla kalo nak masak mender2 yang tak baper complicated.Kater still belaja2.Try and error itew harusss.Okela kan tadak lagi yang "fhitam" or "fhensan" lepas makan masakan aku jauh lagi yang kene admit kat ICU..huhu..Kira pencapaianlakan?Ade gak inisiatif aku nak masak,nak cube,nak try.NGKO ade..?^_^


SAMBAL UDANG version tarak fhetai

Haa,yang neh version yang dengan "fheetai"..tegodass ka?? Dua2 version neh leh gune resepi yang same.Yang ada fheetai neh cili(kering)dia aku blend kendiri..

Oang kata "Sharing is Caring" kan?So tamo cakap banyak,jom aku tunjuk bahan2 ngan cara2 (cara aku oke) masak (read: mencampak!) SAMBAL UDANG tervaiikk aku neh.First sekalik jom tengok aper barang yang aku guna tuk masak mender alah neh.

BAHAN KENE ADER 4 biji bawang besar (potong melintang tebal2 macam onion ring) Udang puteh (nak guna udang galah pun …

Mem"bahagi kaseh" disini...

Image
Lama terabai..tak dipedulikan..
Bukan pilih kasih,tapi tak dah tak menyempat2..
Da tak menang tangan,tak cukop ruang.
Banyak jek,ade jek alasan............. kan?
Korang tengok..korang layan
Kalau bekenan...
Jangan segan2
"Ehem"2 jerla..senangkan?(aku consider korang pahamla ye..)
Nak tau,nak kepochi aku duk sebuk watpa???
Meh nengok!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tadaaaaaaaaaa....

Nehla Fab2Corner^_6
Manyak bende "hot" kat sini. Singgahla. Nak window shopping pun tak per...tadak hal punya Jenguk2 tauFabulous too Corner!

Rezeki jangan ditolak..musuh ko sepak tepi jek,takpe!

Image
It is all started with just a casual chit-chatting between da two of us,aku and one of da boss in ma office.Sebenarnya  aku saja nak sakat bos yang sorang neh.Aku datau lama yang department bos yang aku duk sembvang neh memang suka na buat makan2.So sajerla aku melawak di pagi2 bute few weeks back..

"Selalu buat makan2 tamopun ajak.." "Nak ajak buat apa.Eh..youla masak,then kita buat makan2 nak?" "Ha...BOLE,nak buat bila??"

Laju ja mulut aku cakap oke..kan.Macamla pandai norr masak.Campak2 goweng tolur,ikan bilis ngan nasi terror ah..ahahaha.So from that point on,sesi berbalas panatun kat email pun dipanjangkan.Setat dari kami berdua,da jadik betiga,berempat n total2 da ader dekat 6-8 oang yang da konpom tuk masak and join our so called makan2 a.k.a potluck. Sumer sebolat  sora mo buat before posa n date picked up was yesterday.Siap anta meeting invatation tuh..And paling best cos kebetulan sama plak ngan Hari Nisfu Syaaban^_^

Yepp,neh AKU masak sendirik.Bukan…

Tak jadi pi LG Party,pasai....

Image
Ade sikit(seket jek..sumpah!)sedey same JELES yang AGAK banyak cos tak dapat pi Party LG hari sabtu lepas.Tapi macam yang aku penah aku mentioned before,even  ini yang petama aku dapat,tapi urusan keluarga mengatasi segala.Aku redha..cehh!Tipoola kalo cakap aku tak jeles.Sangat jeles indeed.Lagi2 bila aku bukak belog cik puan sumi ngan abang GTO sume duk post citer betapa happeningnyer event malam minggu aritu T_T.Siap menang cabutan bertuah n menang henpon pree lagik!Kalo aku jadi pila,kalo tak bertuah pun probably dapat jumpa blogger2 ngetop yang len..temasukla ala2 mentor aku RM.Takpala..next time maybe.Lom rezki aku kot.. 

Aku sangat (sangat ke..) rela melepaskan Party LG bagi memberi laluan pada "hari yang agak besar" untuk adik laki aku oke.Giler meroyanla kalo aku tak join!Mau kene sumpah soploh keturunan kang kalo aku as kakak yang sulong kalo takpi(saper yang berani sumpahh akutu..meh sini aku luku!).Lagila nak mengadap mak aku membebel sampai taun depan!Huuuu tak sa…

Nak chantek,kene saket!

Image
Kalo tanya aku dulu,masa "zaman2 hingusan" sumpah aku tak penah taw menatang aper.Tak penah amek pusing pun.Kalo oang sebut "threading" for sure aku terngangga2.Sekang sorry ek,tak payah nak kentong2 ngan "makkk".Mak da expert,da katam nyaah!Siap ader peberet saloon lagik oke.Sume neh salah gepren aku ar."NI** neh sumer ko punya pasal".(cehh,salahkan oang plak!)Yalah,dulu ko asik suruh aku teman ko kan?Ha..tengokla sekarang,takda kau pun aku da pandai pergi sendirik.Everymonth,selang 2-3 minggu wajeeb aku jejak tempat neh.N kau yang bertanggungjawab(huh,drama sungguh!)
Yer neh memang salon indian.Pelik ker kalo aku wat threading kat sini??Abehh ader ke salon amoi or salon mat salleh offer threading kat KL neh??Tarak kan...?Setau aku saloon2 indian jek yang expert bab2 threading neh.Kot2 kalo tejumpa salon selain indian yang buat mender neh tolong kasitau eh,teringin gak nak jengah.Ha...menatang aper threading tuh?Mai aku nak habaq.Kalo mo tau def…

inComplete me...

Image
Aku nampak bulan penuh tadi.Cerah betul malam ni..tambah beseri,bercahaya sungguh.Tapi...hati aku,jiwa aku tetiba rasa kosong..Lama aku tenung lappy(da bole tembus aku rasa) Aku rindu dia,serius!Tapi aku kena redho..dia bertugas,carik rezki.Bukan suka2 dan aku paham pun.Cuma...kengkadang aku sendiri tak mampu kawal emo,rasa sedih yang tak keruan sorang2.Akukan memang suka belakun "hebat".Konon kuat...tapi hakikat....mmm.


Dalama aku tak buat keja mengelamun..Tenga2 mengelamun,aku terima call dari seorang teman yang dalama benar aku tak dengar suaranya...Salah aku jugak.Boleh saja aku call,tapi...Banyak sangat tapi aku,banyak pula dalih lately ni..Salah aku.Tau.Kawan,maafkan aku.Takda niat kat ati aku..Teman,bukan niatku.Untuk berjauhan begini..Aku tak minta kau pahami..tapi hati kecil aku kuat berbisik,yang kau seakan ketahui..Sahabat,sungguh hati kita dekat.Aku baru terkenangkan kau,teringatkan kisah kita..dan nah,aku terima panggilan dari kau..Ketahuila kawan,jauh kat satu s…

Sesi men"CRACKED"kan paler hotak

Image
Da "due",da sampai masa...da cukup time.Biasala..manada benda "free" kat lam dunia...Kalo cakap free confirm ader hiden agenda (ayat berbau suspicious yang amat!)Either "udang" ker,"sawi" ke,"tahuhu" ker musti nyorok belakang mee bandung!(da setat merepek da...)Konpom.


Aku tau da.Da perasan for few days ekceli.Saja buat2 tak peduli..rasa malas plak nak amek tau(boleke?)Sakit kulit weeh nak menukor..Aku suke giler yang lamer neh.Da 3bolan lebey aku duk mengadap gambo yang same.Bahagia ja rasa..(emola pulak).Kalo nak ibaratkan budak baru keje,da buleh confirm taw!

Serious aku suka backgraound bername "fairy_dust plum" neh.Jatuh chenta.Kalo tak,takanla aku pilih,aku buh kan..Tambah2 plak ader epal2 yang menggodas tu jadik penyeri^_^

N this is what i managed to do,yang sempat modify during the 2 1/2 hours of my Friday's lunch break.Not really fancy about it but m sure my cik abe will very much liking the background.Tuii tak?^_^ …

Aviator Obsession

Image
Aku seorang yang rabun.*setetment jujur* Bukan sikit2.Rabun gegiler punya.Rabun dekat + rabun jauh(yer aku taw rabun aku ni sangat tamak,due2 pun dia nak!).Power spek mate aku tinggi weii!Last aku pi check was like 3 years back.Aku pun da takot nak pi check lagi..Musti mencanak2 "power" dia naik.Astigmatism aku jangan tanyala..Menghampiri buta takat bahayala.Kalo ko bandingkan ngan otomennyer power memang konpom da blink2 lampu kaler merah kat dada dia.Agak kritikal.Tapi problemnyer aku spesies alien yang sangat malas nak pakai spek.Reason?Rationale?Ade oang kate aku nampak pelik bile pakai spek..PELIK??Aku lagila pelik bila oang cakap aku pelik..Wei pelik ker freak??Hoho..Tak kesahla but pada aku reasontak berape gemor pakai spek cos aku terasa SANGAT selebet,serabai..n serabut bila pakai spek!

Since aku diperkenalkan oleh kawan sematriks aku dolu ngan cik kontek bte. lens neh...sokmola sampai sekang aku duk pakai kontek lens.Setia ko.Spek tu da memang jadi stok simpan pakai…