Posts

Showing posts from July, 2011

Ooouh aku tergoda,aku tergoda terkeciwa..huwaa

Image
Dah mulala tu *geleng kepala* Dia dah mula dohhh.Yang tahun sudah 'punya' pun sesak2 napas baru habis mengganti.Pastu yang tawon ni punya pun tak tentu2 lagi nak penoh...DAH menggeletis,menggedik,menggodek,membrowsing BAJU RAYA!Daaaaaaaaaaaaaaaaasar,kan?

Alaaaaaaaaaaaaaaaaaaah. Mak sebey2 jerk. Tak luak pun...kan? Cuci2 mater.Perlah salahnya..kankankankankan? Cer jeling2 yang berjaya 'memikat' mater mak neh.. Cer tengok,cer tengok


Keeeeeeeeeeeeeeelas ko!Nama baju JEMILA!
Ko mampu?

Kacaaaaaaaaaaak sehhh kaftan RED HOT dari H.O.A neh..gegel2 kepala lutut mak,biler menengokkan reganya!T_T

Yang neh pun sah HOT kalo mak yang memakainya di pagi hari raya..

Tapi....
Tau dah,yang tawon ni...mak tak dapek punya baju raya baru..
Sobsob..
"Tapekla danial.
Biarla awak jer yang kacak encem tawon neh dengan baju same kasot baruuu.
Tapek.
Ibu pakai baju pat tawon lepas jek.
Ibu redho..." 
Ucap ibu yang teresak2 sambil 'menjeling' penoh makna kat ayah..

My Not-So-Wordless Wednesday : Our First..

Image
Ever Penang Trip!
Orange Henley Tunic by poplook

Lepas 3 1/2 jam driving bertemankan si 'pilot kecik' yang tak reti duk diam, Lepas bersinggahan 3 perhentian R&R, Kami berjaya sampai!

FASTfood ker LEMBABfood!grrrrr

Al-kisah kejadian di waktu makan tengahari tadi. Aku adelah super 'bengkek'.(read: bengang) Dah ala2 terkocoh2.Nak cepat so optla for fastfood. Sebab? FAST foodla. Konfem FAST serba serbi....kan? Kalo tanak,tamo yang FAST aku bole jer melepet kat warung mamak,kopitiam or restoran yang kena mengamek menunggu order,yang sah2 idok dipanggil FASTfood..kankankan? So LOGIK latu kan?*berapa kali kan daa* K fine. Then korang imagine. Aku ngan gepren aku sampai kat kepci Subang Parade tu by 1.20pm kami start beratur. Q adela dalam 3 orang kat depan. Diulangi eh. Kiterang pi FASTfood. Cos umumnya tau makanannya adeeerla FAST cos dah ready made tinggal nak hangkut jak. Self service..kan? Then kalu korang jadik aku,agak2 menyirap,berasap tak....bila kena menunggu almost half an hour just for korang punya lunch yang SELF SERVICE kat FAST FOOD????? 1.45pm oke.Baru sampai turn kami!
Habeih nak makan lagi...? Aper ingat main telan semua hape?? FAST kah cenggini?? Grrrrrrrrr.SENTAP oke SENTAP!

Senin yang fhenin

Salam korang!

Aku adelah dalam 'blues' seperti hampir setiap hari senin yang lalu-lalu. Hati dengan kepala dukla teringat kat katil,tilam and bantal. Just badan aku yang gede' ni ja duk jejak kat bangunan opis lima blas tingkat kat tengah2 bandar Kelana Jaya yang bizis neh.. Hmm. Hari ni aku berposa lagi. 2nd last day. Sok takleh plak nak kasik kautim. Ada 'acara' kat opis yang idokla membenarkan aku posa. Ade plak yang masuk ICU kang kalo gatal2 nak proceed posa. So lupakan hasrat yang suci lagi murni tu ek. Esok ader opismate order beluberi cuppies. So balik kang,setel berbuka segala...kita sambung sesi membakoo la yer. Banyak lagi cerita lain yang lebih hot nak share tapi kemalasan nak mengedit n melepet watermark kek gambo.Esok lusa la aku up eh? Daaa...nak order mamak fatty jap suruh deliver. Eh, tak bukan nak makan sekang.Nak bawak balik,bekal berbuka la. Macam malas plak nak menyinggah mana2 balik kang. Kate blueees still. Bai korang.

Siaran tergendala......

Mak sedang mengalami sindrom KEMALASAN yang melampau tahap petala 7! Sekian.






nota kaki : Salahkan pada itew moka es blended + vege cheddar pie same cheeezy wedges yang ditelan tongahari tadi. -__________________________-

Yang mampu...

Image
Salam.
Mak tadek mojo nak berblogging tapi digigihkan jugak.Duk membelog-hopping ke belog orang jer lebeh.Siap khatam dua tiga tawon punya entry hameeek kau!Gigih oke.Harini adelah hari ke-3 mak menggantikan posa. Harus menggigihkan diri.Hado lagi duo.Duo hari okeh!Sok mencutikan diri.Jemaat adelah hari berjimba,giloo po nak posa????*tetibe* Taklah saja nak break,sambung next week.
Cabaran mengganti posa kali neh adelah hazab.Lapa n dahaga tarak,alhamdulillah.Yang lebih melampau tahap paw paw ner adolah MENGANTUK!Yer tahap cipan punya!Strehhh okeh.Even da tido setok ala2 budak sekolah but still hissssh.Syaiton niiraajim sungguhla bergayut2 kat mata!Tapi harini survived.Ngantuk adelah kurengs cos mak terjumpa belog yang giler lawak.Santai habes.Terkekeh aku gelak sengsorang macam sawan kat opis neh!Hehe.
Oke cukup.Dah melalut ke situ. Nak cerita kisah berbuka semalam.Tetiba tewingin nak berbuka makan spagheti.Feeling mat salleh la kunun.Bahan memang pakai setok apa ada.Tadak halla par…

A Small Treat

Image
Salam petang rabu korang!
Semalam sebeday (read: birthday) budak opis aku.Merangkap kawan blogger jugakla.Sumpah tak perasan birthday dia semalam until dapat FB punya notification.Tenks fb.Bergunakan.Ohhh manusia mudah lupa..maafkanlah!Aku nampak notipikesen (read:notification) pasal birthday tu pun dah lewat.Tengah malam k.Pukul 2 kott,sah2la dah tak sempat larat nak buat apa2.Tambah2 pulak semalam aku nak setat posa ganti.Nak treat,nak bawak belanja makan pun sah2la tak bule.So aku komen kat wall dia cakap "T aku treat kek sebijik eh?" Al-kisahnya.

Buttercake with Buttercream topping!

Aku tanya si faten...
"Ngko nak butter ker,chocolate ker or ciskek?"
"Anything but not the cheese"
So noted kat situ.Sebeday gal idokla fancy bab2 cheese ni,tak macam aku.So aku decide nak buat buttercake pulak semalam.Dah lama tak bako kek spesies ni.

Jumpa plak recipe topping buttercream yang baru.So tryla.Alhamdulillah menjadik!Kire2 ni first timela aku garnish kek guna butter…

My Not-So-Wordless Wednesday : Something that i fond..

Image
Like a lot!

Taken using my Xperia cabuk.Blisss..kan?

Bertabahlah..

Assalammualaikum korang..
Harini walopun idok berjaya men'yahur'kan diri aku tetap gagahkan diri untuk teros ganti posa.Salah sendiri.Alarm kat henpon yang 2 bijik tu dah melalak2 bagai nak rak.Tapi ape yang aku buat?Kasik dia snoozing lagi soploh round and sudahnya menjejak ke pukol nam.So assalammualaikumla untuk sahur.
Apepun jadik aku kene proceed gak pos ani hari.Dah tak banyak masa perrr.Dala aku ni liat part menganti2..so sementelaah tengah ada semangat baeekla aku teruskan.
Aku okey ja sebenarnya kalo tak sahur.Alhamdulillah.Badan 'banyak bekalan' so tadak halla kot..hehe Ala lagipun kita bukan budak2 lagi.Da tua bangka macam gini kalo nak kasik alasan tak sahur dats why tak posa adelah SANGAT TAK BOLE DITERIMA PAKAI oke.So please.Tadak lagi orang mati cos tak sahur n berpuasa sehari...kan?So dunla make unnecessary scene eh.Buroks.
The thing is that aku takla rasa lapar or dahaga melampau.Yang jadik masalahnya,menguap da lebeh pat ploh kali.Mata ya rabbi berat nak …

My super doper mini ciskek!

Image
Kalo korang nak tau,aku memang suka masak extra in case kalo ada sesiapa order or memang sesaja 'gatai' tangan nak masak kek.Tak kesahla kek hapepun musti ade extra sikit.So early last week aku sesaje masak untuk diri sendiri makan.Teringin nak mentekedarah beluberi ciskek.Hehe.
So aku bawakla sikit ke opis as tester kat bebudak customer service centre yang under division boss aku.Sekadar nak kasik rasa,so aku rasa buat kecik2 oke kot.Kang muak pulak kalo kasik slice besar.Nak tau tak besar mana super doper mini ciskek or cuppies yang aku buat as tester kat bebudak opis akutu tak?hehe SUMPAH comey..

Alhamdulillah.Soknya budak opis aku merangkap ex-partner bowling aku yekni cik payina terus  meng'oder' minis ciskek aku neh.Nak saiz tester jugak katernyer.Aku oke ja.Nak 3ploh bijik and  pek soploh soploh.

And few others ada oder jugak but yang  full size ah.Suke suke!^_^ tenks geng!

Yang super doper minis neh aku juai 2 pcs for RM1.50.Kalo cuppies standard yang aku selalu bu…

Next Time You Deal With a Negative Person Who Makes Your Life Miserable, Think of This Story!

Assalammualaikum!
Selamat Pagi Malaysia!
Akutau..ramai yang duk dalam Monday Blues mode.Takpun manic monday..kan?Aku pun ade gak kena tempias2.Mau tak.Cuti 2 hari menbizis drive n travel up and down.Tapi tapek.Hidup musti mau terus.Kasi mood positip spread manyak2 sikit pepagi neh.Harus oke.Nak2 bila aku ternampak imej baru kawan blogger maya aku yang kuat menceceh dalam belog tapi pemalu yang hamat in real life!"Pidah...aku suka sangat nengok transpomasi ngko.I will follow u..soon.Real soon.Doa2kan aku ya!"
Ok,on the other hand.Aku ada dapat email dari bebudak opis aku which aku rasa memang keeena sangat kalo ko nak "memulang paku buah keras" kat mangkuk2 yang suka naaa men"down"kan orang.Alaaa yang spesies PERASAN BAGUS,yang duk feeling dialah THE BEST,PERFECTO segala2nya dia!Pehlis eh.Kalo ko cantik,ingat sikit kat muka bumi ni ade lebih nam billion manusia.So jangan perasan koLAH yang tercantik kat donia neh.N if ko rasa ko KAYA berduit,raaaaaaaaaaaaaaaa…

Cayok2

Salam pagi sabtu!
Aku dengan danial tengah get ready mem'packing'.Nak merayap jauh sikit harini.The best part.M driving on my own.Lama giler dah tak drive sendiri jejauh macam ni.Last which i remembered was 4 years back.Aku drive turun JB.Harini 'menunggang' sang kancil.Si pekasa itam duk berehat kat umah.
Mission harini adelah nak mengantar sang kancil ke tuan angkatnya en.lola.N opkos jumpa my other half lorr.Its gonna be a quick one.Senin da nak keja balik maa...So see you guys later.Nak kumpul semangat bawak manual beratus km neh!Mulakan dengan bismillah...cayok2 *untuk diri sendiri!* Bai korang.Enjoy weekend ni kaw kaw k? ^_-

Sweet...but not THAT sweet

Image
Salam jumaat korang.
Geng.Hari ni 15hb July kan?Aku taupun date harini.Calendar keliling meja ada kot.Tapi tula,just kemusykilan sikit.Aku dapat satu email ni,buka,baca and then tetibe terasa macam... "Eh,derang ni salah anta ker?" Cek2 balik address yang dihantor betul dah,hmmmm..


Kot yer pun episin (read:efficient) agak2la weh.Kerrrr auto-greeting korang neh dah weng??Berjanggut lagi kot besday mak.Kalo kasik next week ker,bole jugak mak terima pakai.Wahai wahai warga Memory Lane sekalihan tolongla adjust nengok apa yang patut.Bulan August jauuh lagi weh!


nota kaki: Ha...korang2 yang tengah baca ni,tak reti2 lagi ker nak 'standby'.Exactly 19 hari dari sekarang.Baaaaaaaaaaanyak lagi mase nak 'mencarik' apa yang patut di carik..kankankankan?hehe

Benda yang paling simple yet best

Image
Assalammualaikum!

Mojo untuk aku berblogging secara tegar mulai pudar sikit demi sikit atas sebab musabab yang aku sendirik kurang pasti.Yang pasti,yang konfem lagi sohih benda yang aku suka na nak buat sekarang ni adelah makan,masak,membakor,tengok tivi n men game Angry Bird di samping membesarkan badan yang sedia ada gend*t neh.Haih.Dah tahap masalah negara dah aku rasa cos seluar dah banyak ketatttttttttttttttttttttttt!Huwaaaaa.*Hantuk kepala sendirik sekarang*
Ah dulik.Tak lame lagi pose kankankankan *kaber line* Rini aku nak share ngan korang satu recipe home made yang pada aku tak patut kata taktau nak buat.Senang giler.Antara ko tu memang pemalas or buta rasa ja yang memang tak jadi or tak kan terbuat. *tetibe* Kalo bosan2 hujung minggu taktau nak makan apa..Aku rajin menggoreng yang ini..

Spagheti Goreng ala cik appledia
Takda nama specific.Cos biasa2 ja.Sedap n mengenyangkan.But ikut tekak akula.Mungkin tekak ko rasa macam hampeh.Tapi aku peduli hapa.Aku yang nak makan.Aku rasa se…

My Not-So-Wordless Wednesday : Madness

Image
Seeing is believing......no? Need to confirm it....? 

Try and orderLAH! ^_-

Berhujung minggu di MCKK

Image
Assalammualaikum!
Sabtu lepas kalo nak diikutkan sepatutnya aku join bowling tournament yang kelab sukan opis aku buat kat Sunway Pyramid.Kalo ikutkanla...But since MIL aku dah mintak tolong temankan dia pi nengok cucunya nun kat Utara sinun...off course lah without doubt family come first.Destinasi yang dituju di saat satu Malaysia gempar dengan Demonstrasi or Perhimpunan Haram Bersih haritu was MCKK (Malay College Kuala Kangsar) kat Kuala Kangsar.Nak lari dari KL yang haru biru..Sedih aku tengok footage kat tv kejadian yang ala2 rusuhan.Macam tak percaya benda2 tu jadi kat Malaysia.Sedih sangat..T_T



Trademark MCKK.Gamba yang paling banyak keluar,gamba building nila..kan?Architure luaran kuat ke arah kolonial punya design.Yerla building lama.
First time menjejakkan kaki masuk ke kawasan MCKK ni,aku jadi kagum kejap.Bukan calang2 orang dapat belajar kat sini.Bijak dah semestinya,but paling utama pada aku rezeki n luck juga mempengaruhi..aku rasalah.Beruntung betul anak buah aku (MIL aku …

I HEART Bali - Romantica D'Amor Dinner and our last day of jalan2!

Image
Salam!
Cukup sebulan 3hari dah kami balik dari Bali harini.Da start rindu nak tengok sunset.Da teringat2 kat pantai,kat laut yang jernih biru...Ntah bila nak jejak balik.Insyaallah..next time will bring my budak kacak together.Dah tau dah aper aktiviti yang probably dia suka kat sana.^_^ Next time,insyaallah...
3 hari 2 malam memang sebenarnya macam tak cukup.Banyak lagi part kat Bali ni yang kami tak jejak.But at least we've been here.Impian nak honeymoon kat sini tercapai..alhamdulillah!Ada rezki,ada masa insyaallah..boleh ja jejak lagi..kan?

Okie aku promised this gonna be the last entry pasal Bali.Pehlis jangan muntah dulu k.Rasa macam dah takda yang tertinggal dah.Hope so.Kalo tak asiiiikla citer Bali..kammonla.Sumpah bosan kan?Noted.For those yang dah penah baca entri aku sebelom ni.Yang tau aku ter'hilang'kan Hazel kesayangan aku ditepian sawah padi..Yes.Aku still sedey.Hilang n tak sempat nak say goodbye.Nak2 ilang kat negara orang plak tu!But i pull it all together,t…

Down with..

Assaalammualaikum.. Dah dua tiga hari belog aku tersadai.Ntahla.Tadak mood pun ya.Paling utama tuan tanah punyer bodi tengah 'hairwire'.-___-

Lately neh aku senang naaa nak jatuh sakit.Tak macam 2-3 tahun lepas.Setahun 2 kali jer kot kene demam.Kalo selsema or batuk pun,manja2 jek.After 1-2 days musti dah ok balik.Silap boleh berlari2,marathon bagai *motip* but lately..especially tahun ni...Tetiba ja,out of nowhere.So sudden aku akan fall sick cepat giler.There goes my MCs as wellla..kan? Aku benci giler sebenarnya bila sakit,then nak kena amek mc.Sumpah.Reasons said, 1.Cos aku memang tau dah memang no point untuk aku pi opis cos aku memang not in shape in whatsoever position untuk buat apa2 keja.Aku kalo da start ada flu,janganla menjejak tempat ber'air-cond' memang tempah BAHANA namanya.So better aku duk umah,resting,berselubung selimut dari jadik manusia 'sasau' dalam ekon.Serius. 2.Nak drive ke klinik n mengadap dokter.Aku kan 'bujang jadian' so,jangan…

My Not-So-Wordless Wednesday : Impossible

Image
is.. NOTHING!
.......no?

Kritis

Image
Sabtu lepas,bosan2 duk melepak lepas 'melepas' tengok cerite Transformers,terasa 'gatal tangan' plak nak membakor.Balik dari Larian Satu Malaysia dia tu,aku tanyala si Danial...
"Danial nak tak,kalau  ibu masakkan kek untuk danial?"
"Nak"
"Danial nak kek ape?"
"Kek cekelatla ibu.Tapi yang bulat tau." Siap kasitau nak yang sebijik.
"Oke,nanti ibu buat tau"
So..membakola aku petang tu.Aku buat yang saiz tin kecik ja.Less than 6 inch.Yerla.Just the two of us kot.Adunan butter same gula tu pun si danial yang beriya pukul.

Aku guna recipe yang sama aku guna sebelum ni.Takda yang different,just satu.Aku tukar instead gula kastor aku guna brown sugar.The rest was all the same.Dah siap masak..da limpah chocalate ganache aku amek seslice kasik si kecit tu rasa."

Baru sesudu disuapnya ke mulut.Dengan muka berkerut..
"Ibu,kenapa tak manis?"
T____T
Sentap oke,sumpah sentap! Aku tryla test rasa pulak.Hmmm.Takdala tak manis... Ju…

INcomplete me

Salam..
Aku terjumpa balik tulisan aku yang satu ni.Yang aku tulis few years back di friendster's note.For those yang dah penah baca dulu,thanks cos sudi dengar 'rintih hati' aku.Sebak.Tiba2 rasa sedih yang amat.Pedih.Bila aku ingat balik bait2 ayat...it was like flashback.Each word,each line means alot.A LOT.I was totally LOST at that point.Clueless.I need to let it all out but....Got nothing to turned to.No shoulder to cry on.M own my own.All by my self.ALONE.It was the loneliest moment ever in my entire life...Gosh,i dont ever want to go 'over there'.Ever.
"Luv in my 'book' means sacrifice… Luv is about giving...sharing… Luv is when you put other need ahead than yours… Luv is when u want n u wish u could do anything.. N give everything just to pleased your beloved.. Just want to see their smile… To see them happy... Luv is when u feels something is missing... Incomplete... If you didn’t hear their voice… Wishing them beside u whenever, wherever u are away… apart…