Posts

Showing posts from 2011

Awan Nano

Image
Boleh tak kalo aku nak buat marathon entri sebelum tutup buku 2011? Dah lama aku tak tepek gamba awan nano kesukaan aku ni..kan? Asik terlupa nak snap. Ni pun tadi on the balik dari hospital Ampang terperasan yang awan cantik sangat.Tambah2 dengan cuaca yang terang-benderang.

Best-Cantik-Tenang!

Tapi pada aku,yang lebih best or paling seronok tadi.. Lepas dekat 2 minggu wan duduk Hospital Ampang ni,harini,hari terakhir dalam 2011, Danial dapat jumpa dengan wan!
YES! Seronok gila. Wan merayu dengan nurse *dengan nurse bukan doc.oke!* nak keluar jumpa cucu dia sesangat.But at first nurse reject kata wan tak fit bagai then and nurse tu bole jawab..  "Kejap eh,saya pikir dulu..."  Bole?
Nasebla last2 nurse tu kasik greenlite untuk cucu (Danial latuh!)wan naik,tapi just jumpa dekat guest area ja bole. Jadikla kan,dari tak dapat langsung,kan?

Seronok betul si Danial!Siap amek2 gamba bagai!^_^.Alhamdulillah...wan dah beransur pulih.Dah kuat sikit lepas few chemo traetment..Kuat betul semangat dia…

Last morning for 2011

Image
Ramai kott yang baru bangun hari sabtu ni kan?
Aku pepagi dah bangun nak menyiapkan order by customer merangkap dear friend n oso opismate aku.Tak banyak but yeap this is the last order yang aku buat for 2011.Pokodots mixed hijo-merah fillingnyer kaya.Sedap!


Bunyi macam epikla sangat..kan?hehe
Buat yang tak tu lagi,aku ader belog lain yang purposely fokus pasal intuition aku towards baking.^_^ 
Tadekla pro mana,just suka2 nak polish skill yang baru bercambah balik..Order yang aku amek pun kecil-kecilan jer.Takut tak terbuat.Yerla oben pun kocik yo.
Kalo korang rajin jengah2 la yer.
Belog tu aku taruk nama : Sweet Stuff House - http://www.sweetstuffhouse.blogspot.com/ Suwwwwit sangatla kheeen?hehe  
FB page pun ader tau *wahh cam retis pulok!* Search ja : Rumah Barang Manis (Sweet Stuff House) or kelik ja kat sini eh : https://www.facebook.com/pages/Rumah-Barang-Manis-Sweet-Stuff-House/174794142604453
Lagi updated kat sinila..cos biasala kalau nak up belog,kengkadang ber'chinta'!mwuahaha…

D.I.Y Look for #NAPBAS (Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011) nite

Image
Okeh tengok title pun maybe korang dah nak muntah.Sorry banyak naa ber'utang' entri.Aku janji ade 2 or 3 jer (MAX) entri pasal napbas ni dalam belog aku ni after this *janjiLAH sangat!*
Aku nak share ngan korang ni.Macam akula contoh,nak pi dinner event #napbas last 2 weeks bukan ada bajet pun sebenarnya.N da sah2 bukan retis so tapayahla perasan yang ade nak men'sponsor'....kheeen?So ape aku buat?
D.I.Y sytle aku jom!
FYI,dress ni aku beli very da last minute online.On selasa tak silap.Lagi 3 hari nak hari kejadian bole??Bole saja..opkos bole maaaaa.Tapi siap pi collect kat umah si empunya blogshop kat Kota Damansara sinun sebab takut dress tak memenuhi piawaian badan...bole?So far lulus,walopun kelihatan sedikit "lebar" bila diletak kat badan yang tak berapa nak kurus ni..-____________- Paling BEST dress ni bawah RM100 *wink* Ko mampu??? hehe




So the dress adelah sleeveless.JANGANLA harap en.lola nak lepas aku pakai buta2 cenggini even aku tak bertudung yer.So m…

Speechless

Tadi,tenga aku duk sibuk mengadun bahan untuk cheese cake yang di order kawan.Si Danial mengadu...
"Bosanla ibu.."
This was,lepas dekat 2 jam lebih kott dia mengadap dengan penuh khusyuk PSPnya..
"Dah main PSP pun Danial bosan jugak,macamana ni ibu...?"Eh ibu pulak ditanyanya..
"Habis Danial nak main apa?"
"Hmmmm..ntah"
Lappy memang aku biarkan terbuka ja dari tadi lepas menghapdet page kek.Saja sementara nak tunggu ciskek siap dibakar,bole stalk page orang *hehe*.Tiba2 Si Danial pi dekat..
"Ibu,Danial nak baca blog ibu eh"
"Ok" jawab aku pendek sambil sambung pukul adunan ciskek tadi.
"Uiiish,panjang betulla ibu tulis ni.Banyak bahasa inggeris pulak tu" YES,anak aku adelah spesies yang BAKU selalunya.-______- Layankan.
"Danial baca yang mana?"
"Incomplete Me..nak nangis dah Danial rasa...." Tahan air mata,and suara pun kontrol2 lagi time ni
Elok aku berpaling pandang kat dia yang duduk belakang aku,dekat me…

My Not-So-Wordless Wednesday : KONFEM!

Image
BUKAN resipi menGURUSkan badan!

-___________-
"Pasrah itu redha...kan?"

Jage2 ade yang meratiii...

Aku adelah tenga menshopping bengbarang groceries termasukla nak carik thermos yang dipesan oleh mak untuk kegunaan dia ngan pakcik kat spital.

Selalu kot shopping kat Jusco Wangsa Maju ni n xpenahla lagi kejadian cenggini jadik.First time kott.Yang pelik aku tak berapa nak hangen.Marah memanjer jer..bleh'*syukur la mood aku ok jasko,kalo tak HALILINTAR ok!*

Aku memang da aimed brand La Gourmet.Yang aku pecayala opkos.Masa danial baby tula jugak yg aku guna,so fine.Yang macam danial punya da tarak*lama berjanggut dah kot* so aku setel with this nu model yg 0.75ml.Rega RM138.Diulangi RM138.

As aku cakap n tag yang telekat kat kotak thermos tu was RM138,but guess what?Bila budak konter scanned price yang keluar adelah RM179!!!* telan air liur kejap*

Ekceli time ni tak sedar lagi.Dah turun eskelator n bila aku tengah berkira2 nak pi claim pyrex yang depa baru promo harini baru aku belek2 receipt n opkos ler tekujat jap bile tetengok rege thermos tu!

Naisssla #jusco!Naseb aku ni ade …

Sampai syurga..insyaallah!

Image
"Alhamdulillah.. Today marked 2 years of our marriage life together.. Happy 2nd annivesary b,may our love grows stronger and hoping for more happy years to come.




Sampai syurga,insyaallah...AMIN!"
♥♥♥

First and Last...?

Image
WALAUPUN!Suhu badan aku 37.2..Walaupun kepala aku denyut2.Walaupun hidung aku jadi sesak setiap kali nak napas..Alhamdulillah!Despite 2 accident yang jadik kat susur keluar Kuala Kangsar n satu lagi kat mana pun aku dah lupa,selamat gak aku jejak ni tepat pukul 10.00 malam tadi!  



Yeap.Penang it is!N aku berjaya tiphu en.lola buat kesekian kali,hehe.*angkat kening*Matik2 la dia ingat aku tengah tido berkelubung kat umah cos demam teruk.Yepp.Aku memang demam.And selsema n sore throat summore.All complete.But aku gagahkan jugak diri..Drive pat jam dalam ujan yang lebat n kepala ting tong!As there's a saying..
"When there's a will,there's always a way"...kan?
So here i am!^_-
Atas Jambatan Pulau Pinang baru aku call en.lola.Melompat dia kejap!hehe.
Sampai2 aku kebuluran giler!Yerla last makan dekat pukul 2 kott.So aku ajak en.lola gi carik something yang soupy *yerla kate demam..kheeen?* So dia ajak aku ke Padang Kota.Aku tanya gak sedap ker?En.lola pun first timer ke si…

Malam Kejadian #NAPBAS (Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011)

Image
Aku memang dah sedia ber'hutang' banyak giler entry.Baaaaaanyakla yang tertangguh2.So sementara aku rajin dan berkesempatan ni aku 'bayar' dulu 'utang' entry event #NAPBAS yang dah dekat seminggu berlangsung ni eh.Sape yang dah baca entry teaser aku hari tu nila sambungannya.Tengokla,kalo muek (read:muat) aku tepek dalam satu entri *sumpah ade plak yang muntah PINK,nengokkan gamba2 vain aku semata!*,or else aku seperate 2 entri la eh.We see how,k.
SUMPAH banyak giler gamba aku shoot malam tu.So bahananya korangla!Hehe layan jangan tak layan.Kalo terasa nak muntah.Pi larik  ceeeeeeepat!hehe


*mind my-so-takdengarkataDEGIL rambut*
Ha macam? Ade gaye2 tak untuk TERcholan dalam BEST PARENTING BLOG??*dalam MIMPIlah!*Giler ngko.Ade sorang blogger yang aku terserempak malam tu memang FINALIST la untuk kategori neh,siap bawak baby,hangkut stroller masuk ballroom!Ha,tu baru hardcore PARENTING BLOG.....ko mampu???

After 10 years,baru jumpa balik.Kawan sematrikulasi.Nasebla dia…

Yang baik untuk dikongsikan

Image
Kepala aku still runsing.Serabut aku masih berlingkar.Tapi aku cuba nafikan.Dengan buat2 tak heran,tak peduli...Ntahlah.Aku serahkan segala pada DIA.Moga pakcik aku tabah menjalani rawatan kemonya.Aku doakan dia kuat.Yang ESA,aku mohon....kau permudahkanlah jalan buatnya...AMIN.


Aku terbaca satu artikel kat FB kejap tadi kat wall adik aku.Terdetik hati nak kongsi dengan semua..Harap korang boleh rasa apa yang aku rasa bila baca ni..


"Kun faya kun.." 





Kenapa Pengasas Sendayu Tinggi Berpurdah?


Rasanya sudah ramai yang tahu tentang kesusahan lampau saya kerana banyak majalah menyiarkan cerita itu. Niat saya tiada lain, hanya mahu menjadi pencetus semangat untuk wanita di luar sana. Biar mereka tahu, sebagai manusia jangan terlalu mengharapkan orang
lain untuk berjaya dalam hidup.



Saya pernah jadi penoreh getah, sambil-sambil itu melakukan bermacam-macam kerja kampung untuk menampung hidup. Malah pernah juga cuba berniaga kedai runcit, menyertai MLM dan bekerja kilang.


Apabila berjaya…

My Mundane Monday

Pagi ni boleh dikira as hari ini dalam sejarah.Perjalanan aku yang hampir sejam nak menjejak opis,aku lalui dengan sunyi sepi.Aku tak bukak radio waima cd langsung.Sumpah sunyi sepi.Menonong ja aku drive keta dari DUKE ke NKVE...Naseb traffic baik ja dengan aku pagini.
Kosong.....
Pagi tadi sebelum nak pergi kerja,aku dapat sms dari adik laki aku..
"Ko tak payah amek mak kejap lagi.Aku ngan kak o'en da otw gi Hospital Ampang.Pakcik mengadu sesak nafas pagi tadi"
T______________T
Aku speechless kejap.Tatau nak pikir apa.Dah jadi balik.All over?
 ...........................................................
Pakcik memang kena admit balik,but this time ke Hospital Ampang (kiterang request HUKM,pandai2 ja derang tukar without prior notice to us,ke Ampang!Menyampah!),as per surat yang Hospital Selayang bagi tempoh hari.But not this way!They supposed to call pakcik once katil dah kosong,bole?Tension aku dengan spital government ni kadang2.Tapi dah itu mintaknya pakcik aku,nak tak nak k…

The Day of #NAPBAS (Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011)

Image
Aci tak kalo aku tepek satu gambo jer dulu untuk tatapan engkorang???

hehe
Percaya tak?Lepas event aku terus ja shoot balik umah.Even aku 'solo' for 2 weeks??Penat giler kott.Pergi balik event kena redah JEM macam haram!Bole pecaya x,MRR2 by almost pukol doblas jem mengalahkan pukul 6???TENSI + NGANTUK abes aku semalam.N the best part aku jejak umah da nak dekat pukol 1!Baekla aku pergi After Party Event ngan bebudak nuffies kat Zouk lagi puas hati rasanya!grrrrrrr
Dahla gigih menyiapkan diri dari opis.*padanla muka dah tadek cuti kan?* Nyorok2 ko nak get ready *takot bosses nampok,hehe*,siap kaver dress dengan blazer lagi,bleh?Tapi terbaeek ah.Aku tukar baju then tenyeh2 make-up sendiri kat opis.Itupun da dekat pukol 5 baru terhegeh2 nak bersiap!
Keluar opis lagi 15 minit nak pukol 6,then totally depended on GPS untuk direction ke Putrajaya!Kalo dibawaknyer ker lauttt pun aku redho jer kott agaknya..kan?hehe nasebla boleh rely.Kalo tak mau aku eklankan ke Mudah.my jer!hehe tapi i…

A day before #NAPBAS (Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011)

Saper cuak,angkat ..........KAKI!Hehe

Haku pun cuak gak sebenarnya....
Tapi buat2 bodo semedang.hehe.
Aku tau,ramai yang still pening paler bab2 nak dress up for event ala2 formal cenggini.Aku pun tak terkecuali.Lagi2 bila depa letak dress code :Black Tie.Mau tak ternganga ,melopong mulot aku kejap????
Takyah outala..sekapal kottt.But then,nak riso ape...gugel kan hado..mwuahahahaha
Dalam cuak2 tu aku TERjumpa article best ni masa aku gatal2 gugel
"How to Dress for a Black-Tie Affair - Women"
Keeeeeelas ngko!Tepat lagi padat yang aku jumpa!wuwuwuwuwuwu
Fret not peeple!
I kum to da rescue!huhu.*PANGGG*
Oke2,tenang...tenang.
Mehla,mohler bace n mentelaaah sesame.Renung2kan..dan selamat beramal k..eh 

The Outfit Select a style and cut that flatters your figure, highlighting your assets and minimizing any problem areas. Look for full-length skirts and dresses; lengths that hover around the knee are usually considered semiformal. Consider the material and texture. Silk, satin, embroidery, bead…

My Not-So-Wordless Wednesday : Yang Mendamaikan

Image
Jiwa..

Bye2 Penang..

Image
Thank you for the awesome 2 days 1 night 'treat'!
See you in 2 weeks time..


Be good k? ^_-

Kerja gila eh?

Image
Pagi semalam pergi keja macam biasa.Boss tarak,so aku haruk si Danial ke opis sesama.Kata cuti sekolah.Sesekali tapekla.Danial pun da besar.Alhamdulillah behaved.Bawak PSP sama.Memangla senyap sunyi dia melayan sambil berguling kat couch dalam bilik boss aku.Okela dari dia berlari ke sana ke mari kan?
Lunchtime yang panjang semalam,aku fully utilisedkan dengan menghantar order2 kastemer.Last kastermer was kat area Uptown Dsara,malas nak pikir2 terus shoot ke O.U untuk bawak si Danial lunch.Totally pi makan n balik jer SEMATA...bole?
budak yang khusyuk ker bosan?
Bole ja.Kita kott yang kontrol.Displin la sket diri dari layan 'duniawi'.Dah lama tak jejak O.U,dah macam2 berubah.Tadekla lama mana pun.Few months jer kot.Old wing pun sekarang ni depa dah renovate.Habes segala tempat makan berubah.Carik2 KFC pun tak jumpa.LOST kejap.Pening2 tanya ja Service Counter,nah hamek ko..nun di LG ujung dekat area Johnny's sinun pindahnya.Semua fastfood la depa re-allocate kat situ.McD,Pizza…