Posts

Showing posts from May, 2011

Nasi Ayam Periuk Besar!

Image
Weekend aku yang baru lepas adelah antara weekend yang terSUPER bizis,SUPER packed SUPER SHORT and paling utama SUPER PENAT yang pernah aku lalui!-____-Sumpah flat abes aku dibuatnya...
Cuti sekolah kan dah mula since sabtu haritu,so banyakla acara mak pak same anak2.Aku dengan danial 'turun' ke tempat en.lola duk membizis buat projek balai polis dia,nun di Kulim sinun.Selain nak memenuhi permintaan apak yang rindukan anak bininya..aku jejak utara kali ni bersebab.And sebab utamanya adelah Danial.
Dah lama sebenarnya aku dengan en.lol aberjanji nak kasik si danial pergi  bercuti sekolah ke rumah maklongnya kat Alor Setar ni.Tapi asikla tertangguh.Cuti sekolah yang lepas sibuk dengan acara ayahnya,so memang tangguh.So this time around dah takda alasan,kenala penuhi permintaan si kecit tu.Tak baek janji2 tapi tak tepati..kan?

Aku gerak ke Kulim naik bas ja.Since dah tau its gonna be a short but tiring trip,so tak payah gatal2 nak drive.Mau ada yang tertanggal kaki kang.Kami jej…

Short but jammed pack!

Salam Hi korang! Aku baru jejakkan kaki kat bumi Kulim ni lepas kematu duk dalam bas lebih 5 jam dari KL tengahari tadi . Lepas ni maybe gerak gi Penang (kalo larat ah) Yang pasti malam ni kena gak sampai Alor Setar. Walomacamana cara sekalipun..hehe
Cuti sekolah dah start hari ni. Danial punya schedule untuk 2 minggu ni dah penuh. Aku pun sekapalla.(walopun aku TAK cuti sekolah!) Kalo berterusan mao kurus aku macamni! T________T Da nak gerak ni,later free2 aku hapdate lagi eh.
Ape plan korang plak wikend2 or cuti sekolah ni? Share ah!

Killing ME softly

Image
Being the eldest sister in the family of five siblings which dominated by boys has always been one of the main factor that creates who i am or what i turned into,today.
Eventhough im not the eldest,yet i has always assumed as the 1st. Bengang gilerla jugak masa kecik2 dulu. Sumpah.Semua duk tuju...
"Ohhh,ini ka yang sulong?"
Am i looked that OLD?? Was there any wrinkle visible when i was 9?? Or should i blame my-not-so-friendly-looking face???? Yeah,i guessed the last one,could do me justice. A bit. -_____________- FINE. How could i be blame if i looked MATURED than my age??? And Isnt that a FACT,that girls MATURED faster than boys??? Diulangi, MATURED yakni MATANG yer,bukan TUA yang kedut2 tu,TAHU! Oke. Lama2 dah jadik biasa. LALI. Penat dah nak tunjuk muke CUKE. Yerla acik,pokcik,tokcik... Ha'ah sayalah tu,he emm. Yang SULONG tu.Sayalah. Diiyerkan saje.Abis cerite 
Kenyataannya... Memang sedari kecik aku ni orangnya independent. Tahu tanggungjawab as kakak sulong yang mana adek2 lelakinya n a…

Main kasar!

Image
Tula. Bila aku slow talk,cakap elok2......korang buat dek. Bila aku dengan tak kesahnya call korang banyak kali......korang booo layan. Orang sikit punya GENTLE. Tanya elok2. Kasik time untuk korang buat kerja Follow-up pun,aku yang buat sendirik,EVEN supposedly,yang DIJANJI the other way around. But yet aku leh sabar...lagi. Takpe. Kasik muka. Try nak paham. But then you tell me lah. After 1 1/2 month, After 3 times of calling-in without NO FURTHER ACTION wat-so-ever, and the BEST part,bila aku dah bagi details..boleh pulak ko jawab dengan aku macam gini:
"Cik baru hantar tadi ker?"
THATS IT! Ko memang "MINTAK"... kan?
Memangla ko "MENDAPAT"la harini.
Kan aku dah bagi data,ko tak bole ke check record or data system ngko? Bute ker?Or tak reti mengeja? Dahla bagi jawapan yang SUMPAH macam mintak PENAMPAR, pastu bila aku mintak incharge-person punya contact number.. kata takda! "Nombor ni ja ada cik.." Ko tau tak aku nak go-thru nombor centre ko ni pun dah kena DAIL dekat…

My Not-So-Wordless Wednesday : Poise

Image
Our ALL-TIME favourite . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. .
. . . . .
POSE!

Nak yang murah2 ajer!

Image
Kalo dah cenggini ghupernyer...

Bayar hanya SePOSEN untuk dapatkan satu flight tiket,
takkan nak LEPASkan..betul x??!

Takkan tamo try test.
HARUS lagi WAJIB diteneng2,digodek2 sampai mendapat! Tak kireeeeeee! Nak2 bila dapat setetment belagak dari yang sorang ni!
Huh Bikin panas oke.PANAS!


Giler aper dapat EMPAT????? Aku ni dari siang tadi,satu date,satu tempat pun tak sangkut2!
Ter'SANGKUT' yer lapan ploh kali!
MENCIIKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

Marble Cake wannabe

Image
Aku penah isytihar kat sini sekali dulu yang weekend aku akan jadi Hari Makanan Sedonia..ingat tak?Tak kesahla,makanan yang ditapau or yang aku sendirik sediakan.Makan ni kan one of the best thing in the world yang manusia boleh dapat or buat.Antara nikmat hidupla..betul tak?So kalo ade benda shiook,yang best,yang sedap..ape salahnya share2.Tak luak kot.
Contoh macam semalam.Ekceli aku nak merayap keluar tapi disebabkan hujan 'cats n dog' kat luar..terbantutla kejap hasrat.Mosan punya pasal,then rasa te'cabar' cos nampak si masdot anto mms gambo butter cake yang berjaya dibuatnya,aku pun membakor jugak...bole?Bahan semua memang dah ada so lajuuuuuuuulah aku membakor petang semalam!So marilah mengetest bersama resipi yang sempoi dari aku with LUV ineh..
MARBLE CAKE

BAHAN2: 125gm or 1/2 petak TATURA Butter  (First time guna brand neh!Kawan opis aku yang suggest..katanya lagi lemak.So jom try lor) 125gm/1 cawan tepung Superfine (tepung gandum biasa pun oke ja) 125gm/1 cawan gul…

Ayam panggang ato name glemernye Grilled Chicken arrr

Image
Hujung minggu adelah hari yang setendet (read:standard) untuk bermalas-malasan.Bukan untuk aku ja kot..semua pun musti rasa yang sama..kan?Yerla dah 5 hari bekerja,meredah jam,bersesak,berkejaran segala so weekendla masanya nak rileks2..nak malas2kan?(berapa kali..KAN daaaaa)Tapi untuk 'mak'2 yang gojes macam aku,bosan2 pun,malas cemmanapun..dapur kena gak berasap.Sekali sekala makan luar okla.Tapi takkanla everyweekend pun makan luar..kan?Memangla senang,tapi memikirkan cost..betterla makan kat umah.Lagi satu good for bonding hapa..Masak makanan for your family dengan 'air tangan' sendiri n summore semua enjoy adelah PRICELESS!Tak percaya sila try test tengok!


Aku idokla teror bab2 memasak ni.Tapi aku suka nak mencuba.Kata "practise makes perfect"..kan?Style aku,aku suka buat benda2 yang SIMPLE tapi harus lagi wajib nak SEDAP n kalo bole CEPAT!So menggunakan tagline tu jom aku share ngan korang recipe "Grilled Chicken Campak2"aku ni.Simple n senan…

'Kasutku terbang' sesudah Subuh!

Image
SUMPAH tak tipu.Kejadian yang jadik hari sabtu lepas.Satu famili terlibat.Semua bangun by 5ish macamtu n by 6.15.....diulangi 6.15 pagi,di suatu PAGI SABTU yang BUTA kami bertolak ke satu destinasi!Tak pecaya??Cer tengok gamba kat bawah ni.Sumpah gelap gulita.Sumpah sesudah subuh ok!Memangla...tabik spring kat si danial especially.By 5.30pagi aku kejutkan dia sekali ja.Terus terpacak bangun n mandi.Punyalah semangat!Apaknya jugak yang liat....


Kami pergi dengan sebijik keta.Aku,en.lola,mak,pacik,star of the day-amy and danial.Padat 'pekasa itam' pagi tu.Si acu kena keja pagi tu,so tak dapat nak join.Yang si ayin membizi dengan hal umahnya.Tatau join ke tak later on.Nak dijadikan cerita,kejadian pagi tu.Sumpah terasa lawak n sengal at the same time.Al-ceritanya,aku duk nak mengemas keta.Dah kata muatan lebih harini.Harusla mengemaskan.Especially kasut keja yang aku duk bantai campak ja dalam keta.Sementara nak menyusun jubah si amy,aku letakla kasut keja akutuh kat ataeh keta s…

My Not-So-Wordless Wednesday : Someday...insyallah!

Image
Doa ibu.... . . . . . . . . . .
. . . . . . . . dengan awak selalu dak. Satu hari nanti... Insyaallah.AMIN.

Telo 'kegilaan'..

Image
Dulu aku penahla gatai menerai benda alah yang sepesen ini kat King's Confectionary and few kedai yang takda jenama.SUMPAH,rasa dia biasa2.Takde yang mampu menambat selera cerewet aku ni.Serius.Beli sekali TERUS pastu tak beli dah.Sekadar try,tengok.Ntah macamana ntah.Kisah last weekendla ni.Lepas balik dari konvo adek aku kat Shah Alam (nanti aku up cerita yang berjela ni k.)haritu,kami kena bergegas balik ke Rembau petangnya.Nak menganto keta baru MIL aku.Konvoi 2 bijik kereta.En.lola melenjan Saga FL baru,n aku drive 'pekasa itam'.First time neh,drive sengsorang naik pekasa itam balik Rembau.Okla.Keta auto kot.Takla terasa jauh.Abeih duk teran minyak 120-140km/j..mau tak cepatttt sampai?Hehe
Aku kan spesies spontaneous.Suka buat benda dengan tetibe kengkadang.So petang tu,janji ngan en.lola berenti jap kat BHPetrol bila lepas ja Tol Sg.Besi.N tetibe bule plak perut bebunyi mintak makan.Walhal pukul 2 sebelum tu dah mentekedarah Ayam Penyet.Ntahla..nak mem'besar'k…

Salahkan iteww IMPULSE purchase!No,no,bukan iteww IMPULSE pepium!

Image
Salam Hi korang.
Lama aku tak membebel kat sini...kan?
Salahkan blogger.com tuh!Sape suroh down namploh tahun!huh Ade sesape rindu kat aku tak? SUMPAHHHHHHHHHHHHHHHHH............................takda kan?? T_T Takpela,taupun.Sedar diri. Bukannya 'ada'2 atopun sapa2. Redhokan aja.. Sebenarnya aku dah lama nak cakap yang satu ni. Tapi ntah...asiiiiikla tak tercakap. Pekes ntah,malu kott? ^_- ngeh3x Takpe,kali neh aku cakap.... "THANKS korang, cos sudi bukak n baca belog picisan aku neh" Walopun aku selalunya merapu.meraban ja kat sini. Terasa dihargai banget. Thanks uols!I heart uLAH! Ammmmmuacks kuat2! ^_^ Akukan... Yang sebetulnya ada baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak giler benda nak share dengan korang. Sumpah!Banyak gile! Ada ja cerita sebenarnya. Tapi tula...mode berbeloging agak 'ke laut' 2-3 menjak neh. Nak hapdate belog memangla MALASSSSSSSSSSSSS kemain,tapi yang paling rajin aku duk buat sekarang adelah BLOG HOPPING n TERPALING,MOST RAJIN aku buat sekarang adelah yang neh…