> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, September 03, 2011

Spicy Spaghetti Bolognise gitewww

Salam Raya ke-5 geng!

Raya2 cenggini orang selalunya berlumbe2 hapdet cerita beraya,gambo baju raya n segalalah pasal raya tapi yang aku ni duk sibuk hapdet cerita pasal recipe pulok.Takpe.Ni kire raya jugek.Recipe Raya!hehe.Bosan + muak doh nak makan lemang same ketupat aku opt for spaghetti untuk dinner haritu and pagi ni untuk breakfast.Tapi aku buat pedas sikit.Tu yang ade spicy kat depan tu.Dah kata laki mak selagi tak pedas tak dilayannyer..mengikutkan sajer.Dah banyak round dah buat benda alah ni.First time testing buat guna macaroni,then lepaih2 tu buat sokmo buat guna spaghetti jak.N kebetulan pulak ade kawan mak yang mintak recipe.Jadi mohler..kite share sesamer cemanekah ghuper recipe yang giler men'campak' semata jer eh.

SPICY SPAGHETTI BOLOGNISE 


ala' cik puan apel!

BAHAN2 :
3/4 peket Spaghetti (ikut suka nak banyak mana)
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 ketul hotdog cheese
2 keping Ramly daging burger / 1 cawan daging cincang
1 cawan sos Spaghetti Prego
2 sudu sos Hot Perri Nandos
2 susu sos tiram
1 sudu blackpaper sauce
1 sudu sos cili
2 sudu olive oil / majerin daisy (untuk menumis)
McCormick Oregano Leaves (untuk ditabur/hiasan)

*bahan2 yang aku guna lebih kurang jer macam bahan2 untuk recipe grilled chicken aku dulu.Just this time ada tambahan sos spaghetti



CARA2 MEMASAK:
1.Celur spaghetti dalam air panas yang mendidih lebih kurang 10 minit or sampai spaghetti tadi lembut,tos and ketepikan

2.Masukkan minyak zaitun atau dog majerin daisy tadi dan tumiskan bawang merah bersama bawang putih sampai naik bau.
3.Masukkan daging burger / daging cincang bersama hotdog dan gorng sehingga agak masak.

4.Kemudian masukkan semua perencah bermula dengan sos spaghetti,Nandos,sos tiram ,blackpaper sauce dan sos cili.Masukkan sedikit air dan kacau sehingga kuah  mendidih dan agak memekat.Tak perlu masuk garam/gula sebab semua perencah2 tadi dah sedia masin dan rasa akan sendiri jadi balance.Tak percaya?Cuba dulu..k

5.Akhir sekali masukkan spaghetti dan tuang sedikit oregano leaves dan sedia untuk dihidang!


Senangkan...uools?Main campak2 ja.Kalau dah cuba nanti bagitau  tau ^_- Daaaaa

1 comment:

edlidza said...

wauuuu looks good beb !! nnt aku cube .. :P

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!