> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, May 21, 2011

Ayam panggang ato name glemernye Grilled Chicken arrr

Hujung minggu adelah hari yang setendet (read:standard) untuk bermalas-malasan.Bukan untuk aku ja kot..semua pun musti rasa yang sama..kan?Yerla dah 5 hari bekerja,meredah jam,bersesak,berkejaran segala so weekendla masanya nak rileks2..nak malas2kan?(berapa kali..KAN daaaaa)Tapi untuk 'mak'2 yang gojes macam aku,bosan2 pun,malas cemmanapun..dapur kena gak berasap.Sekali sekala makan luar okla.Tapi takkanla everyweekend pun makan luar..kan?Memangla senang,tapi memikirkan cost..betterla makan kat umah.Lagi satu good for bonding hapa..Masak makanan for your family dengan 'air tangan' sendiri n summore semua enjoy adelah PRICELESS!Tak percaya sila try test tengok!



Aku idokla teror bab2 memasak ni.Tapi aku suka nak mencuba.Kata "practise makes perfect"..kan?Style aku,aku suka buat benda2 yang SIMPLE tapi harus lagi wajib nak SEDAP n kalo bole CEPAT!So menggunakan tagline tu jom aku share ngan korang recipe "Grilled Chicken Campak2"aku ni.Simple n senang giler!


"GRILLED CHICKEN CAMPAK2 STYLE"

BAHAN2 : 
1/2 ekor Ayam (potong kecik2)
3 biji kentang (potong kecik2 or kalo nak pakai baby potato pun bole saja)
2 sudu makan Life Blackpaper sauce
2 sudu makan Nandos Hot Peri2 Sauce
2 sudu makan Adabi Oyster Sauce
Masterfood Rosemary Leaves (untuk tabur)
Sesudu Majerin Daisy (nak kasik ayam garing)


CARA2 MEMASAK:
1.Cuci ayam sama kentang tadi and letak garam sesedap rasa
2.Tuangkan semua sos : blackpaper,oyster,nandos ke dalam ayam and gaul rata.
3.Tabur rosemary leaves tadi n simpan dalam peti ais for an hour.Kalo nak lagi syiok,lagi effect rasa terbaek silalah tinggalkan ayam tu overnite.Kalo nak terus bakor pun oke ja.The principle is that lagi lama peram/marinate lagiiiiiiii sodapla rase dia!


4.Sebelum bakor letak majerin daisy tadi.Tujuannya kita letak majerin ni,so that nak kasik kulit ayam tu garing.Kalau tamo guna majerin guna olive oil pun bole saja.Lagi healthy lorr.


5.Bakar ayam yang dah di marinate tadi pada suhu 180 degrees,selama 1 jam.Bile dah bakar within setengah jam balikkan each side so that each side dibakar sama rata.


Siap!Dah sedia untuk dimakan!Nak makan dengan nasik pun bole nak ratah semata lagila SEDAP!


SELAMAT MENCUBA n HAPPY WEEKEND korang!

5 comments:

Fida Ghazi said...

wuwuwu..nampak sedap sehingga menggigit kaki!!!

aku tade oven la.. tolong la buatkan utk aku... pelisssssssss..*kedip mata laju2..*

cik puan apel said...

Pidah ko ngade taw.
Kalo aku nak buatkan tuk ko jadik mahalkan aku caj!hehe
Pi ar 'gedik'2 ngan encek jamil.
Kenen2 ar kat die mintak beli oben sebjik.

cik tim said...

kakak, heeee, nk bakar guna api ats saje ke ats bawah? heee, soklan xleh blah kan, sebab logic nye, kalo da bakar gune api ats bawah, nk kna tebalek lagi ye? muahaaaaa. sori kakak, xpnah lagi bako, nnt kalo nk try, kna la tanye dulu kan. karang sesat jalan pulak ;p

cik puan apel said...

Tim,akak set api ateh bawah.
But still balik2kan cos akak suka kulit dia cam garing2 gituk.
Nak efek terbaikk,lepas complete sejam tu ko tambah lagi soploh minit guna api ateh ja.
Sumpah cantek nanti kaler dia!Hehe

cik tim said...

tq kakak for the petua. lebiu :) ehehee

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!