> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, May 27, 2011

Killing ME softly

Being the eldest sister in the family of five siblings which dominated by boys has always been one of the main factor that creates who i am or what i turned into,today.

Eventhough im not the eldest,yet i has always assumed as the 1st.
Bengang gilerla jugak masa kecik2 dulu.
Sumpah.Semua duk tuju...
"Ohhh,ini ka yang sulong?"

Am i looked that OLD??
Was there any wrinkle visible when i was 9??
Or should i blame my-not-so-friendly-looking face????
Yeah,i guessed the last one,could do me justice.
A bit.
-_____________-
FINE.
How could i be blame if i looked MATURED than my age???
And
Isnt that a FACT,that girls MATURED faster than boys???
Diulangi, MATURED yakni MATANG yer,bukan TUA yang kedut2 tu,TAHU!
Oke.
Lama2 dah jadik biasa.
LALI.
Penat dah nak tunjuk muke CUKE.
Yerla acik,pokcik,tokcik...
Ha'ah sayalah tu,he emm.
Yang SULONG tu.Sayalah.
Diiyerkan saje.Abis cerite 

Kenyataannya...
Memang sedari kecik aku ni orangnya independent.
Tahu tanggungjawab as kakak sulong yang mana adek2 lelakinya n adik pompuannya yang masih baby and takda siapa nak menjaga masa maknya meniaga.

Jadinya..
Secara otomatik,aku melantik diri sendiri as mak wannabe.
Taking over my mum's role at home as early as 9 years old at age.
Mengemas umah,jadik baby sitter,cuci baju semualah!
Pendek kata memang jadik bibik kecikla!
Dah katanya mak2 wannabe...
Harusla ade TEGAS,garang bertempat,serius and most importantly cekap n bertanggungjawab!
(ini bukan 'kes masuk lif,tekan sendirik' oke..just sharing my childhood's memory lane..)
Mak meniaga dari pagi sampai ke malam demi membantu arwah abah tuk kasik kami sesuap nasik n belanja harian..
So adelah sangat tak adil kalau aku as kakak sulong tak menyumbang tenaga bersame2..kan?
Then,bila arwah abah 'pergi' masa umur aku baru cecah 10 tahun..aku jadik tambah MATURED drastically!
My world changed 360!
Totally.
Yang pasti 
NO ROOM for a 10 years old lagi kat rumah aku tu dulu..
I have to forced my self to grow up.
Rapidly in everyway!  
Dengar macam sadis..kan?
Yupe.
Reality BITES.
-________________________-


As for my eldest brother,macam yang aku cakap tadila..
"girls MATURED faster than boys" kan?
So dia dengan dunia dialah!
But yang pasti,yang paling he actively invloved,and buat was practising his WWF punyer smackdown kat aku!-_- 
Giler kose...kan memang AZALI macamtu!  
Dasar Hitler!grrrrrrrh
 
So..
Dari sesemua faktor kat atas (n ada faktor2 lain jugak)aku belajar..
(in a way paksa pun ya..jugak sebenarnya!)
..untuk jadi manusia/pompuan yang tak berapa nak hiraukan bende2 yang remeh.
Aku ajar diri aku untuk cari solution sepantas mungkin,instead of meratap masalah or kesalahan yang dah dibuat..
Aku suka 'paksa diri'..meaning PUSHING my own limits..
Always look for HOW instead of why in something
and most importantly..
Aku jadik manusia yang SKEPTIKAL giler pada banyak benda and not-to-forget manusia!

Convince me if you can..

So bila aku kenal dengan other half dulu...
SUMPAH akulah manusia yang paling 'living in DENIAL'!
Takmo mengaku sampai sudah,yang i DO have feeling for him..
*ciss bocor dowh rahsia mak!*
But this is after awhileLAH.Kata SKEPTIKAL..kan?
Nak tau kenapa?
Cos HE is TOTALLY the OPPOSITE of myself.
Kalo cakap sort of RIVAL....aci tak?
Tak cayer?Ok lets do some counter check eh.
Aku - Anak "sulong" (kan?)
Dia (other half/en.lola) - Anak bongsu,diulangi ANAK BONGSU oke!

Aku - Suka giler bercakap non-stop or name mesra dia peramah ar
Dia - Suka dengar.Nak cakap pun ada time2 ja.ker tak bercakap ker dalam mulot ader emas????hehe jangan mareeee aa

Aku - Tak suka PEDAS.Sumpah.Dulu yang paling pedas aku bule telan was SOS CILI MEGI or KFC.Sekang tidak lagi..mwuahahahahaha
Dia : HANTU CILI,HANTU PEDAS BERDESING! wajib kalo makan kena SAMPAI TELINGA MERAH2siap buat cili padi jadik ulam!Gilerkan??Kalo tak pedas,hilang nikmat makan..katanya,bole?

Aku : Tak berapa nak manja.Aper barang MANJA nak tayang2 kat orang.Kasik simpan ar!Muke DA ROCK saja kasik tunjuk!
Dia : Muke SUMPAH ganas!Tapi dalam hati ada kebun bunga macam kat Cameron tau.Janganla jeles...*matikla kalo dia baca aku tulis macamni!*

Banyak lagila sebenarnya.Berjela kalo nak list satu2.
Sampai satu tahap,maybe en.lola pelik sangat kot tengok aku.
Incident yang jadik bila balik dari somewhere(kampung kot,ada kenduri tak silap),jejak2 rumah.Letak2 barang segala (balik dari kampung biasakla dengan baju kotornya menimbun,barang2 lain lagi..),en.lola meluru ke sofala opkos,penat!But aku terus ke dapur n continue angkut baju2 kotor n terus start buat laundry.
"Awak ni...tak penat ker?Dudukla dulu..kitakan baru sampai."
Aku jawab.."Takpa,kejap ja ni."
N yes.Aku memang penat.Even jadik co-pilot.
Penah ker travelling tak penat wey??
BUT,aku abaikan rasa penat tu jauh2..i pushed myself n FORCED my body to do it!
YES.
Thats me.
And to be honest,aku dah sedikit sebanyak BANYAK SEBENARNYA influenced en.lola to turned to be more like me.
In proper word,tried to changed en.lola from anak bongsu yang spoiled manja to the tougher one!
Yang independent lebih lagi!
Bukan tak independent before,just more.
Be it la in what ever sense.
Even when it comes t health issue!
Yupe.
Kalo spesies yang macam aku ni.
Selagi bole jalan,selagi kaki ni gagah melangkah,even temperature badan aku da tahap boleh memasakkan sebijik telur,aku tetap pi keja n buat watever activity yang aku biasa buat macam takda apa.
Padehal...allah jala yang tau.
*Ha..this kind of tougherla yang i was telling just now*

So sudden..petang tadi.
En.lola sms aku..
"Badan tak sihat..demam" T_T
Aku ngah bizi just reply..
"Gi ar kinik (read:klinik).Blik awal,rehat."
................................

That was like 3pm macamtu.
Then by 6ish petang semalam sebelum balik aku call dia lagi.
Expecting he already home,lepaking n tengah layan astro.
"Buat apa?" aku tanya.
"Tenga baring.Badan panas.Tak larat nak bangun T_T"
 
Bunyinya macam mengadu manja dengan aku,mintak perhatian dari isterinya yang jauh...
"La...Ada simpan uphamol tak?Cuba makan tengok..and cer try carik madu n minom sama air limau suam."(kawan aku yang baru share this remedy.Tak penah cuba but sounds practical)
Takpun nanti b pi beli 100PLUS.
Ada kena hujan ker?"
"Takda.." jawab en.lola perlahan
"Panasla tu..badan b tak cukup air kot.Jangan pasang air-cond tau.Cube selimut,biar badan berpeluh sikit."
"Oke..nanti sampai rumah call ya.."lemah aku dengar ja suara.
Da macam mak nenek pun ado kan ayat aku?
Banyak gilerla cakap.
As i said earlier...aku suka carik solutions rather than duk meratap problem.
Then by 8pm,en.lola call aku lagi.
Time ni aku kat setabak.
Lepak jap,bukak lappy adek aku nak tengok UPU Online.
Aku dah texted earlier yang aku fetch adik aku balik keja.
Alang2 dah kat jusco,lepakla kejap bagi ilang lelah.

"Dia...b rasa b kena DENGGI la..." kata en.lola

"Ishhh,DENGGI??Takkanla.(see DENIAL there?or SKEPTIKAL overhere?)
B baru demam tadi..kan?Bukanker denggi demam lama..?Seminggu macam tak kebah then ada bintik2 merah barulah denggi..kan?(berlagak pandaila pulak!)B ada bintik merah ker?"
SKEPTIKAL lagi disitu.
Terasa KEJAM sangat kalo ingat balik dialog aku tadi ni.
T_T
"B pergila klinik.."
"Oke"

Elok aku sampai rumah mak aku untuk amek si danial by 9ish macamtu,tetibe 2texts masuk
"B dah kat hospital"
"B kena masuk wad,b cakap taknak.Skang tengah masuk air"

I was like WHAT?????????Masuk air?????
Berderau darah aku naik ke muka.
Ya allah wat happened???
Allah jala yang tau betapa menyesallnya aku time tu!
T_T
Laju2 jari aku dail no.hp en.lola.
OMAIIGOD.
Kesiannya dia.Sorang.
Dia kat Kulim and aku......kat Gombak.
Terasa nak nanges,tapi aku tahan sebab mak,pacik,adek2 and especially danial ada kat depan aku.
KONTROL lagi.
Kawal diri.
Aku kan kena KUAT.
Aku dail lagi.
Busy.
Then 2 sms lagi masuk.
"Tgh masuk tiub air no.2"
"B silent phone.B blik jap lagi lepas masuk tiub ke3.Esok kena datang lagi kalau takmo masuk wad"

Paling SPEECHLESS bila aku dapat mms yang ineh...


YA ALLAH!
Terasa nak hantuk kepala kat dinding atas ke'IGNORE'an aku earlier.
Atas kekhilafan aku yang duk tanam dalam kepala...
"Takpe my husband will be fine.Cuaca panas sangat kat site tadi.
My husband kan 'manja'2 type,so badan restless la tu thats why tempareture naik.
Should befine with some nap."

HELLO???
Not everybody can be like you oke!
Boleh iggy the sakit and continue like nothing happened.
Not always thing are as we forced to believe!
MENYESAL.
SUMPAH!

T_T

Aku dah standby untuk gerak pergi Kulim.
Nak drive ja cos dah lewat malam.
Nak naik bas susah.
Then sapa pulak nak mengambik.
Aku text bagitau nak datang sana malam ni kat en.lola.
Dia marah.Kata tak payah.Susah nanti.
Lagipun dia da nak balik.
*DEGIL..kan?*
Dekat pukul 10.30pm macamtu dia call bagitau yang doktor dah tengok result platlet darahnya,it was ok.
Alhamdulillah,bukan denggi.
Just infection kat tonsil ja.

LEEEEEEGAnya aku allah ja yang tau!
Doktor dah kasik ubat n suruh datang spital tu balik kalau panas jadik balik.
Suara en.lola pun da oke sikit compare ngan yang siang tadi..
Alhamdulillah.
Just infection ja,dats why jadik panas.
Relieeeeeeeeeeeeeef giler wey.

Yes,i've learned..to not take THIS kind of thing..what they call it..?
For granted..yes remeh!
Yes i've got my lesson today
Sorry b...deeply.
From the bottom of my heart.
Not that i dont care,i do.
Really8x do..just my bad...
T_T
"Nothing could compare with what i felt right now..
When my other half is sick and the worst part when i can't be with him,by his side..
And yes,
I HATE long distance relationship.
It SUCKS bigtime!"
T_T

1 comment:

cik tim said...

sedeyyy kisah ni, i'm crying la kakakkkk :( glad that he's fine.

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!