> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, August 16, 2011

Iftar Day Out

Assalammualaikum!

Sape orang Selangor angkat......kaki!Wuwuwuwuwuwu,esok cotiiiii!Dalam pada coti tu,kita dah 16 hari pun kita berpuasa.Tup tup,pejam celik,tinggal baper hari ja la lagi ja da nak raya...wuwuwuwuwuwu.Tahun ni puasa aku aku agak selow mo..pemalas pun ya kot.Manataknya,hampir dekat 2 minggu berpuasa,bila kat opis tu,asal sampai lunchtime ja aku akan melepets...layan tido,bley?Hissssh keje nak mengantoook jerla.Walhal tidur semalamnya cukop ja waktu.Nak kata setan,semua dah di'ikat' kottt.Entahla..tatau apa yang duk bergayut kat bijik mata ni...macam ditarik2!

Besides that,this year jugakla paling pecah rekod kot.Aku berbuka 14 days without fail kat umah mak aku (kalo kira dengan harini sekalila..)!"Bujang jadian" cengginila....except for last jemaat aku berbuka 1st time kat luar and Sabtu lepas aku berbuka kat Pavi dengan si acu..Yang jemaatnya aku beriftar dengan bebudak opis.Al-kisah asalnya nak keluar reramai,layan karoks sebelom puasa..Tapi dah tertunda2 cos masing2 kejenya membizis sokmo.Adaja halangan.Jadik,kalini..plan yang aku idokla dirancang2 sangat,setok main redah,belasah aja ni menjadik jugak at last!


We went to Peranakan Place kat One Utama as suggested by Leen.Semua first timer kat sini.So kinda suprisedla.Tatau apa nak expect.Tapi kalo tengok review,hasil yang digugel semua kemain memuji.So thats for us to figure out later onla..kan?Sampai2 OU ja dah sesat nak mencarik tempat makan yang di ujung donia neh.FYI,Peranakan Place ni located kat new wing and sangat dekat dengan Baskin Robbins punyer kiosk.Nak lagi senang cari MyNews Cafe,ha betul2 berdepan dengan kafe tu.Kennot miss punyalah!



Menu untuk buffet posa.Affordable i must say.Specialities depa neh.Nanti aku cerita lanjut.Lesson learned kott.Hehe.Tula masing2 menyombong tamo order nasik...kan da men'dapat'!


Sempat.Satu kat telinga,satu kat tangan!Kalah bisneswomen weh!Padehall duk menganto repot kat laki same bodiguard kecik.hehe


Nampak ja kami berlima,tapi riuh dengan meriahnya kalah soploh orang punya bising ngko!


Air cincau yang dicampur selasih.Not bad.Sejukk ja tekak.RM3 ja..murahkan?


Teh tarik yang di order si leen.Tak mainla guna cawan,letak dalam gelas tinggi terus.Pueh hati minom!Rega pun tak silap dalam RM3.50.


Si Val yang mengorder ice cucumber.Air timun tuh!Terjakun kejap bila tengok kaler ayor timun dia ghoper cenggini.


Ni namanya air jarang.Muahahahahaha.Satu si faten punya,satu si sandra bullock punya.Segan2 kaler air dia nak keluar..kan?Aku mulakan dengan menayang selection of starter kami malam tu.


Kuih Talam complimentary by restaurant.Each table ade dikasiknya benda ni.Replacement untuk kurmala agaknya.Kelassss!Sedap pun sedap..


Rojak buah yang seeeedap tapi pada aku agak mahal.Yerla RM9 sepinggan,takker mahal ngko???Nasebla sedap.Sampai2 ke timun2 pun licin dibedal!
 

 Stuff Chicken ape ke nama ntah.Sedap,main cicah2 n makan berebut ramai2 memang selalu jadi macamtu...Clear!


Now u see....


Now u dont!Hehe,ni baru 'cerita' starter.Berlagak oke masing2.Tamo order set.Tamo makan nasik.Nak order yang ala carte jer.So menunggula ko by 8.00pm baru bole mengorder.Tu pasal agaknya starter semua 'clear' giler kotttt.Selepas menanti penuh sabar n tawaduk..by almost 8.30pm *derang only served/taken order for ala carte item by 8.00pm,so no choice kena tunggula* barula kami dapat makan dinner kami yang sebenar...uh lapar tak hengggat!


Pilihan terbaik malam tu.Peranakan Platter ordered by si Val.Memang sesemua yang terhidang kat pinggan gergasi ni semuuuuua sedap!Ada sambal udang dengan petai,ada pari perap bakar,ada kerabu sayor and ayam rendang.Worth each cents of ur RM25!Recomended habis!


Yang Hokkien Mee *guna mee kuning biasa ja...T_T* ni akula mengorder.Sumpah tanak order dah.TURN OFF.Tak sedap langsung.Rasa kicap semata...T_T


Cantonese Fried Yee Mee yang diorder Sandra pun sangat hambar.Sekali rasa macam megi,2 kali rasa macam mee yang ada kat Old Town White Coffee tu.Rejek jugak.
 

Seafood Fried Rice yang Leen order ni nampak saaaaaaaaaangat biasa.Tapi dah rasa seedap!Betterla dari mee2 yang kami order.Faaaaar better!Si faten mengorder Mee Siam tapi kelupaan plak aku nak mengamek gamba.


Paling THUMBS UP,kire bersaingla dengan Peranakan Platter tadi is this one..BRAISED NYONYA BEANCURD!Seeeeeeeeeedap banget!Terasa mushroom tu dalam mulut masa mengunyah...Memang licin!Korang bole pilih nak kecik ato besar.N kiterang yang pelahap ni wajibla yang besar.Rega untuk besar is RM19.Adelah derang ni order dessert tapi tak sempat2 aku nak mengamek dah setel dikerjakan dek Sandra sama faten.Overall makanan memuaskan just dont order ala-carte la kalo datang sini..example like mee2 derang agak fail in term of taste.Out habes.Opt for nasik or set diaorang...memang terbaeeek.Specialties kott.

Setel makan,kami merayap2 cuci mata lah kat new wing ni.N nak tau first kedai yang jadik persinggahan dua sekampung kat bawah ni....??


.
.
.
.
.
.

..
.
.

.
.
.
.

.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.
BASKIN ROBBIN!
Macamla tak makan langsungkan sebelom tu...*garu kepala musykil!*


Sabahan' yang kuat giler makan tapi badan masing2 TETEP sekeping!*bengkek jek!*Macam berjanji plak tu,pakai baju pun dah sedondon.Pi beli es kem pun yang sama brand!


Tak cukop kat melantak kat Peranakan,pi lepak pulak kat Starbucks.Kalo dah hantu gajet tuh..pantang jumpa WIFI pree.Menjakun masing2!Sangat enjoi,santai n fun habes,Gelak2 tak hengat donia masing2.Perut dah kenyang masing2 pun beransur by 10.30pm macam tu.Jauh tu masing2 nak balik..Sorang Ampang,sorang lagi Klang and yang paling jauuuuh,akula....hehe GOMBAK!

Oke,jumpa lagi kat episod jalan2 melantak di lain episod.Sekian!


2 comments:

mr_mrs mikko said...

gila weh...
terus perut aku kriiioooook krriiiiooookk! dush dush!

semua nmpak sedap!

cik puan apel said...

mr_mrs mikko,SUMPAH sedapp!hehe t try tau!^_-

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!