> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, September 07, 2012

Que sera..sera.What ever will be..will be..

M going to hit my 39 weeks of pregnancy by end of this week..


 In my week 38...



~length
19.6 in | 49 cm
~weight
6.8 lbs | 3 kg
The final fat details are being rounded off before your rocket-baby's big launch onto planet earth and into your arms.
For one, your adorable poop-factory's meconium stockpile is growing (are you ready for that historical first tarry black poo?) as their baby fat stores continue to increase.
Most importantly, your wee genius' rapidly developing super-brain is abuzz with new brain cells that'll be growing for years to come.
Woohoo!
Whether you give birth tomorrow (yes!) or next week (aw), your fantastic baby is pretty much 100% ready to face the world outside of your womb.
And by "ready", we mean unable to hold their own head up or do much of anything other than cry, pee, poop, and eat... and steal your heart and sleep.




Yupe.
Its just a week before my actual due date...
To tell ya the truth,aku cuak giler!
I cant think of anything.......except then cuak,takut,nervous and the list can go on..and on and on..

Awal minggu sebelum raya haritu (it was on Isnin,as kita raya by ahad kan?) aku buat 35wks punya check-up dengan Dr.Philip.That time doc da bagitau.."ITS ANYTIME NOW" 
Aku pandang muka Dr.Philip tu tak berkelip!
Mau tak...dahla aku cuti raya seminggu..this year pulak turn beraya kat N9.and he said this??
Siap tanya aku raya mana,jauh tak jauh,buku pink standby dalam keta n so on.
In a way memangla aku happy,tapi..like WHAT????
Imagine aku tenga syiok2 merayap beraya kat umah sesedara en.lola yang berduyunnnnn tu tetiba sakit nak bersalin,tak ker naya???
Mak tak nak adek nanel kene register under 05!
Tamo!

Biasala doc akan kasik consultation dia...kita ni ja tengokla nak accept cemana kan?
Aku ni ja yang tetiba nak cuak tak tentu pasal time tu...
Mau tak,dah lama kott tak lalui semua ni.
But yet still,possibility TETAP ADA.
Because si kenit kat dalam da in position da.
Meaning to say,kepala dia da dekat pintu rahim,just belom engage.
N everything seems ready for delivery,Dr.Philip cakap.
Tunggu contraction n opening saja..
Tawakkal sajala...

And nak dijadikan cerita....hari jumaat kendiannya,yakni 2 hari sebelom nak raya,aku kena false alarm!
On the day itself memangla,CUAK tahap dewa!
Da siap2 nak pi keja tu..da start rasa seram sejuk and suddenly rasa cramp & keras giler kat perut! *this what aku figure out as false alarm*
Dahla aku sorang2 kat rumah.
Thank god..
It was sekejap and after aku layan tido *sampai ke tengaharila jugak* da ok..

Tapi biasakla aku,buat2 biasa ja afta that.
Buat macam tade pape n continue ja plan balik ke Pilin,N9 the next day.
Buat kerja, tolong MIL aku macam seselalu *tapi yang ringan2 jala*
Then come ahad,on raya petama was ok.
Untill the next day,raya ke-2.
Malamnya kalo tak silap aku kena "attacked" lagi.
This time it was real contraction!
Perut aku mengeras,then memulas ke bawah n cramp sakit sampai ke kaki!
Tapi naseb xlama...but it was enufla..
Cukup mencuakkan n menyeramkan aku yang dah lama tak rasa sakit cenggitu.
Yerla time Danial dulu...everything was by forced.
Hanya kat spital lepas admitted.
Itu pun lepas kena induced.
This time around everything was different..360 degree!

Cuak punya pasal by rabu weols da balik Gombak and set appoinment tuk jumpa Dr.Philip by esoknya *khamis* 
Actual appoinment supposed to be on the following Monday.
Tapi bila call spital tanya,naseb baik Dr.Philip tu available.
Luckily he was on standby that week.
Nak check adek punya condition.
Biasala risau terlampau!
Macamla first baby..kan?Lantakla
Tapi precaution kan ker bagus?No harm dok... 

After that check-up,doc confirmed memang all the symptoms yang aku alami adelah contractions.
Even perut mengeras pun dikira contraction,kata Dr.Philip.
Aku tanya dia,kenapa perut aku ja selalu mengeras,n yang memulas2 tu tak rasa?
Dr.cakap most probably because aku dah penah csec,so contraction aku dah tak sama macam dulu2 or orang lain.
Dia kasik aku mc.Suh aku rest ja kat umah.
Baby da ready anytime tuk keluar.
Just tunggu 'opening' *bukaan rahim* saja
Tambah2 plak aku kan drive pi keja jauh.Sengsorang plak tu
Dari Gombak ke Kelana Jaya, fro and to ja da makan at least 2 jam.
Tu belom masuk tersangkut dalam jem yang menggila lagi.
So,to avoid sesemua yang tak elok,dr.suh rest.
Tak payah pi keja.

The problemnya sekarang is that aku da continuously dapat contractions 
*i.e.: perut mengeras tahap dewa,sakit n cramp dari perut sampai ke kaki n so on* 
since that week sampaila saat aku mendraft entry ni malam tadi *pagi ni belom kena lagi*
but no opening at all!NONE!
Untill check-up last Monday-03.09.12,Dr.Philip siap cakap rahim aku cantek macam tak peknen pun...
Duk men'dongak ke atas' instead patutnya da menunduk ke bawah since baby da turun...

Bila dengar yang ni aku da start susah hati.. :(
Dr.tenangkan aku.
Dia cakap no worries as aku still ade 2 minggu untill due.
Kalo nak start induce next week da bole..
Inila yang jadi kerisauan tahap dewa aku sekarang ni.
Mungkinkah sejarah berulang???
Memangla berbeza sikit compare to last 8 years.Last time langsung tak rasa apa.
No contraction,no nothing!
This time around,sakit memangla on daily basis...but nothing happened 'down there'.. 
NO progress at all!
Tak memberi kesan langsung... T________T

Aku ade tanya doc,is there any possibility perempuan yang tak buka langsung *no opening* even after few series of contractions??
He said YES,the statistic is about 30%.
T_____________T
Not good.SERIOUSLY not good!
N aku dapat rasa m one of those 30%!

Reason to these was,last 8 years,even after OVERDUE *afta 40wks* aku tak rasa sakit langsung,NO CONTRACTION at all.
Thats the reason aku kena serah diri n di induced for 3 TIMES!
That was within a week!
Doc yang jaga aku time tu pun pelik.
She did mentioned,normal person average on 2nd induced *which is consider MAX* pun da buka banyak.
But in my case...3rd time induced,itu pun after  a week baru buka 4CM!
Last2,after ALL that baru ketuban pecah n by time aku nak push baby da distress and jantung jadi lemah!
Can u imagine that??

And u want me to experienced that all over AGAIN????
T____________________T
Instinct aku kuat cakap if aku tunggu sampai next week or due and still nothing happened,m definitely going to be induced.
But since da pernah csec,doc da bagitau derang hanya bole bagi twice *induce*
And if still nothing happen "down there" proceed with csec.
Korang nampak tak the whole picture??
Its going to back to square one!
One way or another!

Nak ke aku riskkan si adek yang alhamdulillah sehat kat dalam ni?
Just because my "down there" degil nak mam***??
Ramai yang suh tunggu,but knowing my body,aku jadik takut sangat!
So,after thorough thinking...sampai da "rentung"la aku rasa..aku n en.lola dengan berat hati decided to proceed with csec..
For adek sake! 
Appoinment da set.
Its going to be by next Monday.
So if by miracle,kalau aku diizinkanNYA,ditakdirkanNYA untuk bersalin normal...aku kenala "buka" before Monday...
If not aku REDHA...

So since Selasa haritu aku da menggelupur cari alternatif *nanti kalo rajin aku blogkan seperately pasal ni* untuk mempercepatkan "bukaan"..*secara normalla opkos* before ahad..
Moga segalanya dipermudahkan..AMIN!

1 comment:

lovelywa said...

hopefully selamat semuanya..secara ceazer ke normal ke yg penting baby selamat keluarkan..cam sy last 4 years, konon2 nak normal laa tp sbb bby punye chart CTG tu tak cantik, n bukak pun kemut sgt..last2 kena jugak csec..tp klau dibagi peluang utk bersalin normal rasanya takmo la..sakit sgt..sbb dah biase ngn csec kan..gud luck!!

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!