> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, July 05, 2012

Sirih Pulang ke Gagang?

Senin lepas aku menjengah kembali ke tempat lahirnyer dak kacak si Danial.Eceh..ayat macamla dah bertahun tak jejak..Bukanla tak penah langsung,selalu sangat kott.Yerla since apak tiri aku diagnosed with cancer last year..Sebelom dia di transfer ke Hospital Ampang.Memang berkampung,siap beraya kott kat sini..But this time around special.Kami berdua jer yang pi.Aku n danial...Lagi2 berkait ngan adek si abang nial dalam perot ni..hehe.Ala2 sirih pulang ke gagang la kunun... 

Hospital Selayang..Tempat lahirnya si Muhammad Danial Hakim 8 tahun yang lepas tepat 8.01pm,03.03.2004.Giler down memory lane ah!Mau tak..seminggu kott aku berkampung kat sini..Seme gara2 si dak kacak ni tamo kuar even dah overdue..Last2 kua kot "tingkap"!Kuang kuang kuang...Apepun alhamdulillah,semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan..Moga2 "perjalanan" adek si Danial pun dipermudahkan hendaknya....AMIN! 


Aku yang sedang jakun membelek "buku pink" sementara menunggu doc.Lepas 8 tahun kott dah tak jumpa buku ni...Sebelom ni check-up kat gynae private maneder buku2 yer dok?hehe..Oke..musti ada yang query pekes/why aku decide nak deliver kat spital gomen this time around...kan?Pesal tak pilih private jer?

Ok as simple as thisla..Kita semua ada banyak choices,preferences & requirements..betul tak?Kalau dah namanya manusia tu..tak kan mungkin boleh kita nak pleasekan segala kehendak or keinginan semua pihak..tui dak?Mungkin pada sesetengah orang dia rasa selesa *waima dari segi "poket" or maybe in term of services* and suka nak pi private..so pilih&pila private and it goes vice versa jugak untuk yang decide pi gomen.

Amek contoh kat akula senang..8 tahun lepas,aku dah pernah experienced delivery secara Cesarean kat hospital gomen.Lagi2 aku pi kat spital yang baru jer bukak.Tak silap aku masa 2004 tu,Hospital Selayang ni baru jer operated like what..2-3 years?But alhamdulillah!Aku dapat layanan yang baik sepanjang aku duk berkampung kat sana.N talk about the charges lagila....murah giler kott.That time tadek lagi Scheme FPP ni.So memangla fully subsidized...

Tapi untuk kes orang2 yang berproblem macam aku..sangat bersyukurla kan..Cuba imagine kalo aku duk kat Tawakal ka,SJMC ka...mau berpuluh ribu kot duit aku terbang!Yes.Duit memang boleh carik...tapi pada akula kan...kenapa perlu nak membazir?Sakit tetap sama..ma.Just nak hospital yang grand so that what..ko boleh brag kat orang or sedara mara semua?Kamonla...gomen sekarang dah banyak upgrade.Mungkin ada segelintir yang kurang bernasib baik dapat layanan or been in kinda bad experienced with gov.hospital..But i bet percentage yang experienced better tu lagi besar kott.

Ok ok aku dah melalut banyak.Back to reasons why.

Aku duk Gombak.Hospital besar,yang well-known n experienced takla sebanyak macam dekat area PJ or Shah Alam sinun.Ada memang ada,contoh macam Pusat Perubatan Naluri kat Wangsa Maju,Hospital Tawakkal..Ade few lagila but aku tak ingat sangat.Nape tak pilih pilih derang ek?Oke,ni honest dari personal point of view aku SOLELY la ni eh.Aku TAK KONPIDEN.N like tawakkal tu...KPJ kott.Aku just SIMPLY TAK SUKA...cos aku dah nengok adek ipar aku punya ward haritu masa dia bersalin..aku just simply tak suka.Tambah2 mengenangkan Jalan Pahang yang sentiasa sesak nak mamp*s tuh!Tobaaaat!

Kenapa Selayang Hospital?
1.Sebab lokasi dia tak jauh dari umah aku.Jalan nak pi sana pun tak serabut cam Jalan Pahang!So kalo emergency pape *touchwooooood* bolela lagi mak mendrivekan diri sendirik ke sana haha.

2.Sebab depa adelah one of 2 hospital dalam mesia yang ada Scheme FPP (Full Paying Patient) ni.Selain depa adelah Putrajaya.Tapi tak munasabahla mak nk pi sana kan..Berjanggut kott nak sampai dari Gombak ni.FPP ni ala2 private spitalla service servicenya.But the charges still below par compared to other private hospital.Tak caya?Tengok sendirik..Siap ada nomot tepon lagi hehe.Cer kol akak nurse tu tanya detail kalo tak caya.. ^_- 




3.Ayat2 cinta on FPP dibawah adelah kopipes dari website Hospital Selayang yer..


Skim perkhidmatan ini menawarkan kemudahan seperti berikut:
Kelebihan untuk memlilih pakar
Laluan giliran khas untuk mendapat rawatan
Menikmati beberapa keistimewaan sebagai pesakit dalam


4.Bila dah kata macam private so adela option tuk mak mintak one bedded ward.Yang ni memang khasla untuk FPP patient.Tapi as usual...tengok availabilityla.Private pun cenggitu..kheen?Bukan semua yang mintak bilik sorang..terus2 dapatkan?Kalo naseb tengah ramai pulak yang mendeliver hari yang sama silala bersabar...Standard kott.But yang bestnya laki mak bole teman mak tido spital...Haaaa ni yang PALING PENTING ni hehe.Banyak lagila kot reasons yang menyebabkan Selayang Hospital menjadik pilihan hati..Nanti kalo aku teringat details yang penting yang aku rasa nak share ngan korang aku update lagi k.

Oke berbalik ke 1st appoinment aku menggunakan FPP scheme kat Selayang spital ni.Skeptikal gak memula..Tapi setelah bermuhasabah,pikir masak2 sampai rentung gado2 tarik rambut segala dengan en.lola,we decided to proceed aja with this..Ni pun da postpone sekalik appoinmentnyer.Bizi naula kunun..

Appoinment aku haritu sepatutnya 9.30 am.Tersilap perkiraan n kelupaan yang parking cepat penoh,especially on senin.Keterlambatan like 5 minutes kami mendaftar diri.Ha nak jadik cerita..mak dengan konpidennyer pi kat konter pertanyaan yang biasa tuk amek no.n daftar macam patient lain hasilnya....TEEEET mak dah rugi setengah jam akibat salah daftar konter.FYI yer kengkawan..under FPP ni depa ade seperate konter.Next time kalo datang tuk appoinment silela ke konter tu direct...janganla menggatai menyusahkan diri nak daftar,amek nomot segala yer.Jumpa ja Cik Norjahan tu..dia setelkan seme n kita pi buat regular routine (amek air kencin,timbang berat n amek reading bp) then pi serah diri  kat doc.jer..Jangan jadik macam aku yer.Patut tak sampai sejam dah bleh balik....melarat jadik dua jam plak 1st time tu..haisssh


Kebetulan.Specialist yang jadik pilihan aku *nak pilih yang lain semenyer schedule penoh n lambat.Mak malas nak nunggu2!*  nama Daniel gak ^_- Tapi kat sini seme panggil dia Dr.Philip.Oke,not bad orang dia.Macam Dr.Amarjit,gynae private aku kat Klinik Aman tu gak gaya dia..So far the 1st appoinment went well.Seme reading looked normal.Adek kecit pun sihat,alhamdulillah.Position breech lagi,suka gamaknya duk bersila dalam perut ibu..



Just yang menjadik kureng sikit bila Dr.Philip nengok referral letter dari Dr.Amarjit pasal hemoglobin aku rendah tu..dia nak run blood test lagi seround to make sure aku oke...so amekla lagik..Pelik kaler urat kemain...tapi naseb tak saket!

Oh ya lupa nak gtau.Untuk 1st visit FPP ni,korang akan dicaj RM100 n RM10 for registration.Macam aku kena amek blood test ritu kenala additional RM30..Total2 same jer macam charges monthly aku kat kinik Dr.Amarjit tu..Ok what.Next visit n afterwards kalo tade pape *INSYAALLAH* charges dia dalam RM60 saje.


Hi adek!Jumpa awak within 2 months time ek!Insyaallah.....AMIN!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!