> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, April 23, 2012

Jadikla dari tadak..tui dak?

Sesurut mana entry aku kat belog ni...sesurut itew jugakla mood aku nak ke dapur nak berasap since kembali menjadi preggy ni.Alhamdulillah...

Da masuk 2nd trimester ni..mabuk kepayang da makin berkurang,so mood nak ber'silat' kat dapur pun berdikit2 datang balik.

Paling tak boleh nak ditahan2 bila kemengidaman aku kat benda alah yang satu ni.Kari Ikan!Tula dulu duk perli2 en.lola..Awatla dia suka benar ngan Kari Kepala Ikan kat mamak tu..sekarang hamek!Ngan aku2 sekali termengidamkan!Tapi yang kelakanyer..aku ni duk teringin nak rasa kuah dia semata...Ikannya tak heran sangat pun nak makan...bule?

Sudahnya...demi nak memenuhi kemengidaman sendirik..ke jasko a.k.a AEON *sungguh tak komerSIAL name barunya..kan?* Wangsa Maju demi mencarik bahan2 nak meng'kari'!Dan kari Baba's la menjadik pilihan..hehe.hasilnya????


.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.

.

TADAAAAAAAAAA!
Kari Ikan Kembung ala Cik Puan Apple!:)


Jadikla.....idokla teman kempunan...kheen?Ikan kembung pun letak seekor ja.Jadikla sekadar nak cukup syarat!Itupun curik ikan kembung yang sepatutnya digoreng kunyit untuk si Danial!hehe.Recipe pun ikut exactly macam kat belakang peket kari Baba's tu..pecaya x?Silala pecaya!Jadik ngko!Bau macam kari kat mamaks!huhu *wahhh up tak agak2* Paling kelako...akukan spesies makhluk yang TAK makan terung,bendi or tomato.So kenala ar kreatip sikit hehe aku tuka ngan kentang bley?*matikla kalo mak aku tau aku buh kentang dalam kari ikan!* Layan! Bole pulak aku terlupa bole opt.for kacang panjang or buncis,kan?SUMPAH mak kelupaaaaan nyah!Yang penting diangkut ke opis the next day settle buat cicah ngan roti ngko! :) *kembang setaman!*




Kalo awal2 peknek dulu memang idokla nak buat bekpes sendirik..Asikla menyinggah ke mamaks or tapau nasik lemak memanjang!So lately ni suda kerajinan..terhasilla kembali... Cheese Toast Queen's Bread.Mabeles! :)



Roti telur homemade pun effort masak sendirik kottt.Layan pulak same tembikai fresh dari peti ais sama milo ais...Wallahla!


Disusulli dengan lunch2 yang ku rasakan SIMPLE tapi melets!Bawah ni adelah menu lunch mak yang first.Ala2 testing mode tarik aura memasak bole?




Kari Ikan Kembung dengan kentang tadi,ikan kembung goreng kunyit garing (untuk si Danial),ikan bilis goreng with bawang sama cili padi titis limau n dikwankan dengan cili & bawang potong bersama kicap kipas udang!Terbaeeeek woh! :)



This one mak buat menyambut kepulangan laki...bule?Idokla berapa nak over.Simple2 jek but still melets hoke!Bukti melets?laki mak bertambah2 nasik uols!

Menu Lunch Day 2 : Kari Ikan Kembung dengan bendi,telur dadar,ikan kembung goreng kunyit garing (untuk si Danial) n last but not least...tumis kacang buncis! Setel.Setengah jam kemudian memasing landing tengah2 umah.Priceless! :) 



Menu Lunch Day 2 : Ikan Kembung & ikan tenggiri goreng kunyit (menu wajib danialla) ,menu ulang tayang ikan bilis goreng with bawang sama cili padi titis limau n dikwankan dengan cili & bawang potong bersama kicap kipas udang!Korang nengok memang macam lauk orang pemalas..kan?Cer test makan ngan nasik panas2 nengok... *sambil angkat2 kening!*



Gamba penutup..merangkap menu lunch semalam yang agak pemalas memang pemalas sebenarnya ar kira.Nasi Goreng takde bahan!Sedap gak.Se'pan' tu aku belasah sengsorang...sekian!

2 comments:

Ayu said...

Lauk2 gaya ginilah yg makan nasik 2-3 pinggan. Tgk pun dah terbayang sedap die. Huii... Dapnyee :D

cik puan apel said...

Takleh lawan menu campak2 Cik Puan Ayu...hehe

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!