> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, August 09, 2011

Param jom!

Salam korang!

Semalam terbabas tadak entri....mojo nak menulis tak mai2.Mosan campor penat gamaknya.Harini rata2 blogger semua duk hapdate entri pasal bonus untuk setap gomen.Mak bukan gomen sekian.*mode sentaptetibe*.Buat kengkawan yang dapat durian tak berapa nak runtuh next week..."Sonokla deme(read:korang)..jangan boros2 k.Ingatla orang yang tersayang *TETIBE*

Nak cerita aktiviti hujung minggu lepas.Takde ape yang special sangat pun..just dapatla berbuka first time tahun ni dengan en.lola...Dia balik KL last jemaat.Berbuka kat umah mak akula opkos.Sebenarnya last sabtu kiterang buat ikan bakar kendirik for iftar.Projek aku dengan en.lola la.Dia teringin nak makan terubuk bakor katenyer.So dah selesai memborong ikan2 segala,balik umah mulala acara mengupas n memblender segala tuk nenek bahan untuk diperap kat ikan.Jangan tanya recipe k,kami main booooh ja.Campak2kan aja bawang beso,bawang puteh,halia,serai same cili boh n kasik blender kasar.Then apalagi tepekla kat ikan n masuk peti es.Nak start membakor petangnya,so dudukla ngko dendiam dalam tu dulu.

Petang tu kengkabut sikit.Episod bakor membakornya dibuat kat umah mak,so mengangkutla segala perkakas ngan ikan2 ke sane.Terkejar2 ngko.Aku mendrivekan si laki sama anak ke sana then sambung meroyan sengsorang kat dapur umah mengukus apam pokodot paippp,idokla menyempat sempat nak mengamik gambo.T__________T Ntah aper ngeng aku petang tu,bole pulak suruh si danial yang pegang kamera n amek gamba instead of suruh en.lola!Sudahnya dia mengamekla jugak gamba.Tapi gamba arang ja...bole?Hangin.Kurang da bahan berita kat belog mak ni..kan?*yer sile tepuk dahi sendirik*

Setel membakor ikan terubuk,pari same kembung en.lola ajak aku ke param.Biasakla.Napsu tangki 'treller'.*ampunnn b..hehe* Saje nak nengok kuih...katenyer.Moh ler kite jenguk bersame2 param(read:pasar ramadhan) yang sememangnya jadik persinggahan aku hari2 lepas balik keja.Mohler...



Buat warga Gombak dah  sedia maklum kot.Yang param dekat belakang Balai Polis Gombak neh memangla meriah ngan kuih-muih,lauk-pauk segala.Tapi antara yang betul2 berjaya menarik perhatian aku (n ramai lagi kot yang lain) mata n rasa aku adelah:


Murtabak Gombak.Ade selection ayam n daging.Konpem beratur panjang kalo ko datang lambat.Sedap kalo makan dengan kuah kari or cuka bawang yang depa bagi.Kalo dah bungkus bawak masuk keta.Hammmmmik ko,semerbak satu keta bau murtabak neh!

Gerai popia zul kot(kalo tak silap) ni pun sama.Dia ni pemes sekitar Gombak.Bukan on bulan posa ja.Mana ada pasar malam,situla selalu depa ni meniaga.Tapi TETEP orang beratuq oke.Rega suda naik sikit,last year lima posen sekarang udeh nam posen!Naseb sedap!Peberet aku harusla yang goreng.Suka popia basah?Dun wori ado sajork!

Gerai air tebu terbaeek memang dah jadik persinggahan aku for morethan pat tahun kot tak silap.Ko tengok ramai tak ramai orang beli...tengokla kat hampas tebu dia yang menimbun tuh ja.Fresh.Perah terus bungkus!Memangla mmanissssssssssssssss yang hamat.Campor plak es batu perrrrrrrrrgh ilang lapa dahaga!


Last but not least gerai tepung pelita peberet aku neh la.Setok main order,amek n bayor..heheh.Siap da jadik macam kawan dah dengan si erin neh.Kalo lambat amek sikit,konpem dia call tanya..hehe tetibe lapo tepung pelita bole??


Gaya kami beriftar kat umah mak.Meja makan ada ja,tapi masing2 tetep nak bersila kat bawah neh.Abaikanla ketas suratkaba tu eh.Melawo itu adelah tak penting.Yang penting makannya soooodap!Hehe.Silela godek kot kejumpaan ikan terubuk bakor,ikan pari bakor ker ikan kembung bakor en.lola yer.Eh eh ha jangan lupa tu tu Masak Kurma Ayam ayor tangan ai.Jadikla...kan,kater nak me'meriah'kan mejlis kekdahnya...

Oke,bai nak memikior nak menapau aper untuk iftar petang kang.Daaaaa

3 comments:

PUANSTOBERI said...

yepps...kami akan berhemah berbelanja bila dpt bonus ni. Hihi :)

Amni said...

skang dah takut nak beli barang kat param sebab ada kes budak meninggal.. memang kena hati2 kalau beli makanan kat luar sekarang.. hemm

cik puan apel said...

Puan Stoberi : Barrrrkat Salamat!hihi ^_-

Amni : Tula,kena be extra careful.Macam kita,beli dekat gerai yang dah memang biasa beli ja.Onething,jangan membazir..ja

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!