> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, April 25, 2011

Terkocoh2 di Puduraya yang maju!

Ada sikit kejadian mengong yang jadi last sabtu masa aku otw nak ke Kulim.FYI weekend lepas,aku ngan danial pi sana naik bas.It was a short one.Semalam ja pun.Kan dah selalu aku menghantar en.lola ke bus stand kat situ.Last time kalo nak pi Utara memang kat situla portnya.Kata Puduraya tenga renovate.En.lola pun baru start buat keja kat site Kulim since end of last year.So dengan dengan konpidon (read:confident)nya aku pila menjejak station Plusliner yang ada kat KTM,KL tu.Tambah poyo lagi 5minit sebelom pukul 9 baru aku sampai.Ikut jejak en.lolalah ni.Macam yang dia selalu kata...takyah risau cos tiket konpom ada.Tak ramai orang pi Kulim...so aku pun mem'follow' lah the leader punya kata...Tiket pun tak beli lagi...main redah,gamblerLAH kire!

Sampai2 kat KTM,terkocoh2 berlari (cos dah macam keterlambatan nak beli tiket) tengok2 ada note tampal kat konter Plusliner kat situ!..Munyik dia ala2 cengginila... "Berkuatkuasa mulai 16 April 2011....bla bla bla..berpindah semula ke Puduraya..bla bla bla.." I was like WHATTTT????Dipendekkan kata,konter Plusliner yang kat KTM tu dah tutop since 16.04.2011 and pindah balik kat Puduraya.Ha...puduraya dah SIAP??Giler ketinggalan donia betolla akuni ..kan?Naseb KTM tu takjauh sangat dari Puduraya..n naseb baek jugakla adik laki aku yang tolong menghantor.Dah tau salah tempat tu,apalagi...MEREMPIT cepat2 ke destinasi sebenarlah!Gerrrrrrrrrrrrrrrak!

Aku sampai kat Puduraya dengan penoh kekaguman *oke ni TIPOO*.Takla penoh.Ada sikit kagumlaaaa.Cantek weh.Dah siap renovate!Very da futureristic gitu deko luarnya.Nak naik dari bawah yang opposite area mekdi (sapa yang penah mai Puduraya should knowla,tang ceruk mana yang aku nak habaq neh!) siap ade eskeletor!Feeling2 kat KLIAla pulok!Best2x...


Terkocoh2 nak mengejar pi beli tiket,terlupo nak snap gambo kat eskelater tadi.Rugi.Tapi seyes...kelaslah!First impression kire thumbs upla!Masok2 memang luas giler,kemas n teratur!Cantek!Sekali imbas macam kat KLIA or airport!Tapi tula.Yang aku naik pelik,tak nampak pulak kaunter tiket!Bila nampak information konter,laju2 tanya kat mana konter Plusliner..."Cik naik tingkat 1 ya...naik ikut tangga neh.." sambil tunjuk tangga..Aduuui!Nak panjat tangga ker wei???Dahla muatan lebeh!Adehhhh..awat tadak eskelater?????Grrrrrrrr +_+


Dah sampai tingkat satu,kena pulak melintas kawasan parking dulu baru jumpa kaunter tiket.Naseb cantek.Kalu tak mak hangin k!Siap ader karpet oke...stok boleh buat baring2!Hakhakhakhak...haktuiih!^_^ Sejuuukla mata memandang!Sampai2 sini,aku suruh danial duduk,letak beg terus menuju ke konter Plusliner!Naseb ngkooo...ada tiket pukul 9.45am.Idokla tensi sangat dah terkejor2 tadi..kan.Jam time tu baru pukul 9.15am,perut lapo..


Pemandangan Puduraya yang dah upgraded dari side Mamak Anuja yang sederet dengan KFC,7E and ntah hape kedai lain ntah.Betul2 kat seberang jambatan.Kaler silver-grey2 ngko!Mai peberet kaler gitu!Puduraya dah maju,jambatan besi nih bila lagilah agaknya.....Lama dah wei,dari umor aku 5 tahun kot jambatan neh!Ader sesape yang nak buat khidmat masyarakat??Tulunla...tuko jembatan neh pehlis....


Sementara tunggu tiem's up,nak killing time aku ajak danial lepak kat sini.Si danial tamo makan.Offer milo tabur pun..di 'booo' layannya.Kenyang gamaknya brekfast roti gardenia sama nutella peberet dia kat umah sebelum tu kot.Yang aku meg'ode' roti telo ja  sekeping.Ayor minom ayor neskepe yang aku bawak bekal (giler jimat..kan??).Sekali bil sampai..nah,hamek ko,kene 'ketuk',baeeeek punya RM2.10!Roti telo dah naik rega ker...or aku yang terpedaya???Hangin jap!


Aku makan laju2 (sebab bengang kene ketuk kottt),sebab si danial ni nah macam alarm clock gayanya time tuh.Dia tengok jam dah pukul 9.30,terus bising!(ker eksited nak naik bas sebenarnya???)."Ibu,cepatla.Nanti lambat...nanti bas tinggal kita ibu..cepatla" Macam cacing kepanasan si kenit tuh!Issssh


Tapi satulah kekesalan aku...*ECEWAH ayat skema badol* Kenapa dah ala2 canggih manggih cenggini,tang nak turun ke hanger *eh,eh tempat bas lepak kat bawah tu bole panggil 'hanger' gak ker???Hakhakhak suka ati aku jak!* tu tak dibuat eskelater macam kat airport,or kat care4 or giant tuh eh?Kan lebeh selesa..Yerla bawak muatan,bawak beg banyak2 then nak menapak turun tangga..Kan tak selamat sangat.Summore kalo jalan sekali dengan budak2..mana nak pegang beg,pegang anak,nak turn tangga lagi..haih.Can't we do somenthing??Hmmmmm


3 comments:

PUANSTOBERI said...

oh puduraya.
tetiba tingat kenangan jaman belajar kat Melaka.
Sblm balik Perak. Transit situ dlu. Sbb tak amik bas direct Melaka-Perak.
5 thn duk camtu.
Nati nak pegi lah. Saja jalan2 tgk tpt baru tu. hihihi

Fida Ghazi said...

puduraya kah itu?

dah cantik macam tu dah? tak caya!!!

dulu zaman baru2 nak idup kat kl..situ lah tempatnya naik bas balik kg... dulu sungguh berasap lagi kusam lagi busuk lagi kepam..

sekarang..sangat woW!!

mamasuri said...

totally berubah yek puduraya ni..
dulu kalu menapak kt situ naik bas memang rimas ..tp bila tgk skrang..mcm nak g lepak je..takde mekdi lah pulak dlm puduraya tu yek..

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!