> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, April 04, 2011

Patot ke tak?

Kami dah selamat pulang!*adeke yang kesah???*Dah selamat jejak tanah rata,dunia realiti kembali semalam.Walaupun sekejap tetap memorial untuk kami bertiga.Esok,lusa kalo rajin aku tepek ceritanya kat sini eh?*korang nak ker baca???*

Sebenarnya...aku ni nak minta pandangan korang sikit.Second thought gitu.Entahla.Stil hesitated..but rasa macam patot.Then at one point rasa tak patot pulak...isssh leceh betulla!Kalo tak buat..tak dikasik susah,kalo DAH kasik,dah buat nanti PUN susah gak...so HOW?  

Di persimpangan dilemma sungguhla!

Al-ceritanya...
Kalau sape2 yang polo(LAH sangat) belog picisan aku neh,konpem tau pasal si Danial...kan?*anggukkan saja...la ahahahaha*Budak kacak akutu da darjah satu sekarang.Pagi2 pi sekolah kebangsaan,memangla hari2 aku yang mengantor.Abeh skool,balik by 1pm,either wannya atopun jiran mak aku si mamak kedai tu yang akan fetch si dak kacak tu balik.Kebetulan anaknya sama skool dengan si danial..so bolehla bergilir mengambik.

Balik ja dari sekolah kebangsaan,rest for an hour cenggitu...dah kene bersiap untuk pi sekolah agama pulok.Sian si dak kacak.Dah macam terkejar2.Kalo skool days memangla hectic schedule dia.Tu yang makin menyusut badannnya tuh kot!Dah siap2 dengan baju melayu,dah 'belasah' susu dutch lady skool yang cekelat or setowberi sekotak,makan roti sepotong n by 2.15pm macamtu da kena menunggu acik vannya mengambik pulak.Kenala get ready,cos by 2.30pm sesi sekolah agama pulak nak start.Da peeeeeeeeeetang nanti,5.30pm cenggitu barula pulang untuk merehatkan badan ker,nak mandi ker,makan ker or layan astro ceria jap ker..Dah macam orang bekerjakan..jadual bebudak sekolah sekarang?Kesian kalo dipikir,pikirkan...Tapi tula,nak buat camno.Thats life..naseib anak den ni jenis yang tak cepat bosan..Alhamdulillah!Tak songeh,tak banyak pe'el.Dilayankan ja schedule skoolnya tu selagi badan sehat,badan kuat!

Tapi tula...ada satu benda,yang selalu jadi..in a way dah macam masalahla jugak.Kat aku ngan kat si danial.FYI,anak aku yang sorangni,kalau dah lepas habis sekolah kebangsaan..dia akan akan duduk kat rumah mak aku sorang2.Totuk ngan wannya membizi kat gerai seberang rumah.Takla jauh,dekat ja.Tak sampai pun 10meter dari umah.As and when,totuk dengan wannya akan balik menjenguk si cucu kesayangan.Tapi no worry.Si cucu ini adelah SUPER doper independent like her ibu.Nak pi sekolah agama bersiap sendiri okeh.But opkosla..baju ibu da gantung cantek2 tinggal nak sarungkan aja...Alhamdulillah,tak banyak songeh si danial ni.Pandai bawak diri.



Tapi tula...yang jadi MASALAH,jadi PROBLEM bila nak cakap dengan si danial.Umah totuknya dah takda fixed line.Semua gara2 acunya bergayut sakan dululah!Abes.Pak ngah bengang,terus potong line!So sekarang memasing pakai henpon jala.Tapi itulanya....Wankan sokmo kat gerai.Danial pulak kat rumah.Abeh camno?Bila ibunya kol wan nak cakap dengan si danial..wan cakap ada kat gerai,danial kat rumah..suruh kol balik later2.Bukan sekali,banyak kalila jadi..So a bit susah kat situ.Ala2 communication breakdown kejap disitu.So HOW?Apekah SOLUTION yang korang rasa sesuai??Adekah gamba di atas bisa menjawab segala persoalan aku?Apa BAIKnya??Apa BURUKnya??


Readers..kengkawan yang budiman *ecewah ayat jek!* Your view please...much appreciated!Muuuuacks!

2 comments:

@veraonizuka said...

kak Dia...erm...sedih bace..tak taw lah anak Vye cm mana 7 tahun akan datang...wan lak tak de kat k.l dok kuatan..nenek blah mamanya lak kat sarawak..herm...kesian kak dia tak pat kol danial bile tgah hari..ye la..nak taw gak pasal anak kan..dah mkan ke tidak..dah mandi ke blom...ngah wat ape...kan??? kalau vye lah kan...vye suggest kat kak Dia beli je enpon..utk danial..tapi yang basic..cakap kat dye "ni utk mama kol danial..supaya mama tau keadaan danial masa kat umah wan.kalau danial dah besar baru beli yang canggih.." haaa...tapi kak dia jangan bagi danial bawak pi sekolah..tingal kat umah wan dye je..sebab kalu bawak p skolah, kawan2 ni walau kecik tangan bleh tahan..klau tak budak sebaye..bdak yg primary 6...ni lah pandangan vye untuk masalah akak nih...hehe...

Fida Ghazi said...

Aku setuju dengan komen no. 1.

tapi kalo selama ni ok2 je ..tak payah hp pon tak apa.. budak bijak macam Danial.. boleh uruskan diri sendiri.. kalau ada apa2 masalah..mesti dia bagitao wan dia kan.

kalau nak belikan hp pon .. beli yg paling basic je.

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!