> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, March 18, 2011

School Holiday Danial's Way : Petrosains KLCC!

Dah hari jumaat pun.Tinggal 2  hari ja lagi..habesla cuti sekolah untuk penggal pertama budak sekolah. Memangla jadi "entri tertinggal tren" .Nak share ngan korang kisah last weekend aku harini..bole?.Tak bole pun kena bolehkan jugak.Dulik! Last sabtu yang macam aku gebangkan aritu adelah hari ibu ngan anak.SUMPAH entri yang bersepah ngan gambo semata..LAYANKAN oke!

Yupe.Destinasi petang sabtu haritu: KLCC.


Eksited tunggu pintu tren terbukak!

Selamat,sempat beli tiket.Naseb.Memang rezeki Danial.Tula takmo plan awal2.Stok nak buat last minute ja.Naseb Petrosains tu tutop pukul 6.30pm.

Kira2nya,batch aku ni yang last kopek ar.Admission by 4.30pm.After that tarak.Yilek. Tutop.Kalo aku lambat sikit haritu,konpom sold-out dah.Ade ralat sikit cos disebabkan last batch,tarak helicopter ride.So tiket pun di'discount'kan.Nak tau further details pasal Petrosains neh korang bleh ar jejak sini. 

1st stop : Perjalanan Sekilas Masa Dark Side

Tajuk dia memang tak boleh blah...kan?Kat aku la kott.FYI,kat sini adelah 'berjanggut' kami menunggu q.


Siap ada tampal notice "20 minit menunggu dari sini" bole?Nak taknak,layankan saja.Yang lembabnya cos nak menunggu menatang yang ghupernya ala2 kapsul yang akan bawak kite menjelajah dalam lorong gelap.Ahahahaah ayat aku.Ala2 dia kasik ko tengok wayang sambil jalan2 kat dalam terowongla.Back to those time...sebab tu nama dia "Perjalanan Sekilas Masa"


Turun2 kapsul apentahnama betuldiatatauaku terus si Danial meluru kat benda alah ni.Semua ditekannya,ditestnya!


Saya RINGAN jek kalo nak banding dengan ibu.. T_T


Nak tau macamana derang buat gong,buat rebana?Tengok nun di dinding!


Section ala2 wayang kulit.Kat depan tempat danial berdiri tu patotnya kalau life ada gambo wayang kulit tengah berjoget.Dia duk suruh ko tangkap2.Epek pantulan semata.Memangla TAKKAN dapat tangkap.Ni da amek gamba,memangla tak nampak terus!

Yang ni pun sama kes macam dengan yang wayang kulit tadi.
Tapi neh dalam gambo keluar pulak.Cuba tengok tangan danial tu...


Macam real..kan?Tengok la danial tu.Asyiiiiik oke!


Bantai sengih ja  bila bergambo sebelah Einstein yang serabut neh.Ntah Danial kenal idok Albert Einstein neh saper??


"Terowong Masa".TerowongLAH sangat...kan.Takdek benda pung sebenarnya,tapi yang satu ni ada sikit buat ibu si danial berhenti n menelaah kejap.


Hehe..khusyuk jap baca sejarah HANDPHONE!

Menerjah ke zaman time dinasour wujud.Beratus ribu tahun dolula neh.Si danial duk la'peace2x'.Di ngaaap dek T-Rex yang ternganga2 tu karang,baru tau!


Mock-up gunung berapi derang ni dalam gambo seyes macam real jak


Danial ni spesies suka mengumpol batu.Especially kalo pi tepi pantai.So wajibla meyinggah sini.


Amacam?Ada gaya archeologist tak?Padehalll,pakat sapu2 dua tiga kali........"Ok ibu,jom!" BOSAN la...tu.Danial ..danial.Tenga syok2 menyenap (read:snap gambo) kamera kuo lampu merah..tet..tet.Dah macam otomen tak cukop nyawa lalu mati...T_T Kemedian aper lagik,kemere henpon yang cabokla jadik sasaran!


Melayan magnet HARUS sengetkan kepala begini..okeh!


"Yer...saya adelah alien jadian a.k.a BEN10 Alien Force!" Sila takot


Ada gaya pilot JET PEJUANG tak?Tenga ber'tarung' neh


Feeling2 duk kat pelantar minyak.Jadi kelasi kapal pulak.


I reserved my comment....bley?


Aku paling suka TEST benda neh.HEARTBEAT DRUM.Care (read: cara) dia ngko kena letak tangan kat pemegang atas drum tu..few second after that otomatik,drum tu akan bergendang base on berapa lajunya  ko punyer heartbeat pam.Mula2 adala sedikit cuak.Lelama macam best plak!Ngan danial2 sekali terjebak. 


Banyak lagi sebenarnya benda alah yang depa letak kat dalam Petrosains ni..tapi tula tak terkejar nak pergi sesatu.Masok pun dah kira lambat.Deapa tutop by 6.30pm.So da macam terkejar2 ja.Takpa next time kalau awak nak..ibu bawa awak lagi ya.Keluar2 sahlah perot bergendang lapo.Boleh pulak tiba2 si kenit mintak nak makan ayam penyet..?Habis sepinggan oke si danial belasah sorang... T_T tak offer ibu pun..Ibu makan apa?


ABC .....ja.
SUMPAH
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tak CUKOP!
^_^ Muahahahahaha

1 comment:

ken said...

can remember if i entered before.. but i know the section outside is already interesting enough :)

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!