> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, February 03, 2011

Sambal ikan bilis da BOMB(kah?)

Hari ni adalah soti.
(Semua pun soti...kott kan?)
Tadak plan ke mana pun.
Memang(LAH) da bajet nak jadikan hari ni hari bermalas-malasan sedunia.
Ahahaha sukak hati aku jak
Tapi malas2 pun dapur kene gak berasap...........kan?
Tak kesahla nak kasik dapur sendirik ka or kedai
Yang penting berasap n perut kenyang!
^_^

Dari last week dah en.lola request,tapi tak menyempat sempat nak buat
Nasib harini soti adalah kesempatan
Tapi satu yang tak bestnya is that  mencarik2 petai tak jumpa 
So kurangla sikit 'kick'nya
But yet berjaya gak buat 'orangtu' berasap telinga n jangan lupa bertambah nasik
Ohhhh suka2
^_^

Jom aku share resipi yang tak berapa
SAMBAL IKAN BILIS da bomb!


BAHAN2 YANG NAK KENA ADA:
Ikan bilis (dikopek - aku saiz sedang dalam semangkuk)
1 peket kecil Cili Giling Puteri (cili boh lain bole ja)
2 biji besar Bawang merah 2 biji (hiris halus)
2 ulas Bawang puteh (untuk menumis)
1 sudu kecil Asam Jawa paste (aku guna yang Abadi dalam botol tu ja)
Minyak untuk menumis
Gula & Garam secukup rasa



CARA2 MEMASAK:
1.Goreng ikan bilis sampai garing and ketepikan
2.Ketuk bawang puteh tadi and tumis bersama bawang besar yang dah dihiris tadi sampai naik bau
3.Masukkan cili giling tadi n kacau sampai pecah minyak
4.Then masukkan air (ikutla kalau nak pekat jangan masuk air banyak sangat)
5.Sambil tu bolela letak asam jawa,gula and garam secukup rasa korang and biarkan mendidih or sampai pecah minyak.


Dah pun siap.
Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
SAMBAL IKAN BILIS da bomb



Kalaula ada petai,memangla lagi terangkat.
Tapi sorry,aku memangla tak makan ek.
En.lola ja pun yang suka naa petai,jering,segala bagai yang berbau tengikla!
Ahahahahaha.
Layankan.

Sambal ni tadi aku jamu sama ngan telur dadar,ikan goreng and petola tumis kuah.
Makan ngan nasik panas2 memangla MALATOPS!
Nak makan ngan roti semata pun best gak.
Tryla tau!
^_^
 

3 comments:

mr_mrs mikko said...

bikin terliur ooowh..
ihihih...

neway, suka singgah blog yg ala2 kembar warna ngan aku..
oren

Nava.K said...

Ikan bilis - my fav but try to stay away sometimes for the salt content.at my age, salt cannot lah.

PUANSTOBERI said...

retu gi sabah, borong ikan bilis byk2, tp lum ada kesempatan nak masak apa2 lagik.
umm..buat smbal tumis petai bes gak ni kan? harus gi pasar cokit carik petai neh. teheheh :D

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!