> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, February 10, 2011

Ming2 dan Tuck kesayangan!

Lama dah (kott) tak tepek cerita pasal si dak kacak aku sorang tu kan?Ada banyakkkkkkkkk cerita yang sebenarnya.Tertunggak2 dah ha.Sampai dah tak tau yang mana dulu nak tepek.Takpe ibu nyer ni kalo datang 'mojo' berbeloging khatam kott "story the morning glory" semua2 tu dalam satu hari (kott) Haha.Kenala...tunggggggggggggggggggggu!^_^



Buat yang mungkin taktau (adaka yang tau??PERASAN!),si dak kacak yang digebangkan adelah anak 'mak' yer adek2.Anak bujang akula.Seronok tengok si danial membesar depan mata sendiri.Cepat betul masa berlalu,tau2 (dan2 tu..la kan baru nak TAU) ja dah 7 tahun,da besar panjang.Anak bujang dah ha...Sekarang dah pandai bawak diri,pandai kemas bilik sendiri,pandai pakai baju skool sendiri n dah pandai dah main game sendiri tanpa mintak ijin oppps!salah dah pandai macam2 la!

So since danial da 'terasa' diri dia dewasa,terasa macam orang besar cos dah pandai buat macam2,penahla 2,3 kali dikenenkan pada aku...

"Ibu,nanti kalo danial da besar sikit (besar sikit oke,bukan besar banyak.) bole tak danial nak bela binatang? (binatang bukan haiwan or pets oke!ahahaha) Nak tau aku jawab apa?
"Nanti ibu pkkan...eh" Amacam?Kijam (read:kejam) tak jawapan????SILE gentar.

Tadekla.Aku idokla se'firaun' itu.Riso yang sebenarnya.Si danial ni baru nak belajar take his own responsibility dengan jaga bilik sendiri,kemas hartabendamenatangtuknenekyangada dalambilikdia sendiri,bersiap pi skool sendiri and few other simple2 thing sendiri.He's catching up.And yes,he inherit pangai ibu dia yang cepat pick-up.(Puji2an pada 'tuan tanah' adalah HARUUUUUUUUUUUUUS oke!) 

The thing is that pada aku,having a pet at his age now, consider as A BIG THING,to me la.Its a hugeeee RESPONSIBILITY.Committment oke.Yerla.Kalo nak ada pet,kenelah jaga dia.Meaning from A to Z.If aku nak bagi danial bela apa2 punla,aku nak danial yang bertanggungjawab atas menatang tu.Not me.Its his responsibility.Simply because he asked for it.Betul tak?*kijam KAH aku???PEDULIK*

But then again..bila si debot kesayangan buat muke sebek,ala2 dah nak TERkelua kaca2 kristal kat mata bulat dia tu..oooh mak FAIL nyah!Tewas!Idokla selalu,SEKALI-SEKALA jak.Kasi chan jak tu...*setetment tamo kalah* Itula yang jadi di suatu malam minggu masa aku,acu ngan danial merayap kat Uptown Danau.Si acula kapla.Meng'offer'.Si kenit ni pantang.Bila orang offer mulala...muke seposen dia kelua dengan mata bolat2 macam kucing mintak kene belai..."Bole ke ibu danial nak bela ni..."



Seronok bukan main si danial malam tu.Dapat sepasang kure2.Sepanjang jalan dipegangnya cenggitu.Orang yang berselisih pakat pandang.Kalo ikan...biasa dah kott ini si kenit neh pilih KEKURE!Layankan....



Memang tak berpisah dah.Sokmola dengan si ijo kesayangan.Siap ajak bersembang...bole???




Si gedik dua ekor yang tak retila duduk diam.Biorpun kaki pendek,TETAP adahati tu nak panjat akuarium kecik tu,cube2 luck nak melepaskan dirila kunun.Ligat gila tak padan ngan kemetot!Bila tanya, "Danial nak panggil apa kat kekure ni?" Nak tau apa jawabnya??Cubala teka.Oke aku kasik klu...try nengok gambo bawah ni...


SANGATla berkene-mengena ngan menatang tiga ekor nama WonderPets neh.



Tengokla tu,GEDIKnyaaaaaaalahai!Menggeletis kemain.Aloh kat title entri pun dah bubuh kott.Hakhak.Ming2 ngan Tuck..bole?Yang aku musykil,si Tuck tu okela.Memang sahLah salah satu watak kekure dalam citer WonderPets.Tapi si Ming2 tu.Bukanker nama watak si ITIK yang kuning tu???Danial,danial..belasahla dak.




Dah nak masuk 3minggu dah jadi belaan si danial.Yang pelik sekor makin membesar,yang sekor lagi duk menten jek.Jaga badan kott??So far,alhamdulillah la.Pandai la dijaganya.Idokla bersepah2 macam mainan dia.Kasik makan sekali sekala ter'babas' gak.Sokmo ..."Danial lupelah ibu.." jawapannya.Sekali-sekala ibu maafkan.Jangan selalu tau,nanti kelaparan plak ming2 ngan tuck awak tu.Camno nak besar cenggitu?Paling yang tak payah pesan,bab bersihkan tempat tinggal si dua ekor neh.Kalo bole,hari2 nak dicucinya.

"Danial,danial...danial CUCI ker MAIN AIR ek??" tetttttt

2 comments:

sR said...

mak......nak bela dinasourleh?? kekekeke

PUANSTOBERI said...

comey eh kekura itu.. bes gak bela kekura kat opis nih. miahahha

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!