> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, December 15, 2010

"Balik Kampung".......di Hari Kejadian!

WARNING.Entri aku kali neh memang bertepek2 gambo.Oke aku promised untuk cuba tak membebel lelebih..Let the pixies do the story telling....agree?Tapi kasikla aku cerita ala2 caption gambo tu sikit..eh?Yer ar..akukan si pen'story teller' haruuuuuuuuusla bercerita wei.Pagi ahad,hari ke dua di Tanjung Piandang ni,lagila wajib untuk bangun yang lagi awal.Pagi kenduri kott...ate,tak reti2 lagi???



Harap maklum,ini bukanla pemandangan di pagi Raya Korban mahupun untuk tatapan jualan......eh.Motip,gantung2 macam kat kilang juai daging????Kretip...kott



Seawal pukul 8pagi,orang kampung da start memasak.Ni kalo balik kampung MIL aku kat N9,"department" neh for SURE dimonopoli oleh acik2 pompuan and opkos MIL aku as chief de missionla.Tapi kat Tanjung Piandang neh,da macam terbalik kod pulok.Pacik2 and pak2 aji yang memasak.Yang syiiioknya...tengokla view belakang sinun,tepi bendang(read:sawah padi) weiii!Kat KL nandooonyer...Silela jeles ngan kampung aku ...sekarang!^_6


Pak2 aji yang tengah get ready nak mulakan sesi me"bedah" tembikai.



Yang perempuan2 macam biasa bertugas dalam rumah.Even most of yang memasak lauk kenduri were orang laki,yang pompuan TETAP masak gak kat dalam umah.Orang pompuan tugas depa prepare lauk perantin..So,jangan ingat kami ngelat eh.Bekpas yakni makan,minom sesemua yang ada pade pagi kenduri tu adelah 'task'  of the day aku and sekufu2 seangkatan.Nasi goreng da setel by macik unknown name,then aku secara bidan terjun kene menggoreng cucuq kodok same kepok ganu untuk kudapan orang2 memasak kat belakang sinun!  




Si danial yang dah kacak,ready nak pi turun main.Si damia musyuk still pakai baju tido apekes??Pukul 11.00 pagi tu,semua da bersiap,melawa,da wangi2.Kene siap cepat cos sesedara ramai,tu belom lagi ade adegan,aksi2 berebut bilik air.Kat kampung standard depa tak sama macam KL.Makan kenduri by 11 da start and dah ada pun jemputan yang datang.So tuan rumah kenela standby.


  
Pose naturel beauty aku...as always!Ahahaha..Aku pun tak ingat ni sebelum ker selepas pengantin bersanding.Short term memory lost kejap.Nak tanya ni...da dengar ker, sora "guruh" paksarela aku haritu?Nila dia...saat kejadian dan ketika.Tengah2 melalak pun sempat berposing bagai!Nasebla video koke akutu seminit,kalola habis full song dirakamnya dek si danial,mahu ribut taofan kot time kenduri tu!Ahahahahahah


Mat bunga yang ni pun tamo 'kalah'.Cakap takoot,tapi nyanyi jugak.Yang tak bole blah,DEMAND.Nak nyanyi pun stok lagu mat salleh ja...huh,apa ngko pikirrr ngko itu Justin Beber (read:Bieber)???Piiiiiirah mabuk!*sebut style Imuda tau!*


Yang pertama diserbu hampir semua jemputan!Siap ada gerai cendol pacik aku order khas.Memang terbaeeek ar.Sedap abes!Santan pekat,manis pun just nice!Rata2 semua yang mengulang amek...and akula salah sorang dari depa tuh..harharhar


Dah ada penanggah ber'uniform' ni kaki adik beradik,sepupu sepapat semua dapatla lepak2,sembang2.Escape woh!Hehehe 


Lauk di meja makan beradap yang sempoi.Tapi aku konfem ramai yang geram tengok udang yang dicucok2 tu....kan??


Dan lastly...ketibaan PERANTIN (read:pengantin),The Star of the day!Depa ni baya2 adik2 aku ja.Yang perantin fomfuannyer oang Melaka,yang laki2 tula kazen ai..Sarjan Hassan Soldier u!Okie..cukop dulu,da berjela banget dah kott entri kali ni.Bosan plak kang.Leher aku pun da naik tergeliat,later sambung dalam entri Finale ek!Tido time...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz



3 comments:

Fida Ghazi said...

wah..sangat meriah acara rewang.. kalo kat johor gotong royong kenduri kawin panggil rewang..

tapi yang lelaki mesti ikat towel kat pinggang ke???

darkbatman said...

ahhh..kenduri kawen ade lg eh?tahniah buat ur kazen.. cantik wife dia.hahahhaa

Call me apples,call me dia.. said...

Fida : Ha...tulla.Sakan!Kalo kat N9 lagila tak hengat.Siap ada joget lambak!

Towel..?Tak pasanla puleks.Ahahaah kaber pewot kott^_^


Bro dark : Cuti sekolah,besala..Sweetla wife dia,awat berkenan ka?Haiiip da jadik bini oang tu..ehem2 bro biler laie??

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!