> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, September 01, 2010

Melepas....





Da memang terbiasa..dari kecik pun macam ni jugak.Aku memang kurang beriya.Tak macam orang lain atau orang2 yang aku kenal bila bab nak sambut raya.Tak kesahla part mana.Part nak hias rumah ker,beli baju raya ker,kuih raya ker..semuala yang selalu manusia biasa akan buat bila depa nak sambut raya.Bukanla maksud takmo raya or tak minat raya..gila ko!Tu hari kemenangan umat islam lepas sebulan berpuasa tu...Bukan takda persiapan langsung,ada..tapi takla beriya-iya macam sesetengah orang tu.Contoh,ada yang sebulan sebelum puasa pun,da sibuk dengan baju raya dia.Lagila,ada yang dah siap 2-3 pasang!Sakan sungguh!Kalau aku cerita ni jangan ingat aku nak minta simpati pulak tau,aku ni dulu(ulang balik dulu2 eh,da bosar2 bagak ni,lagi plak da kawin tak apply da title tu kottt!)anak yatim..arwah abah aku meninggal masa umor aku sepuluh tahun.Adik-beradik dala ada 5 orang.Yang bongsu time tu (si acula) baru umur 6 bulan..Mak aku just meniaga kecil-kecilan kat depan umah.Ko bayangkanla..lepas arwah abah aku meninggal,mak aku sorang nak sara anak 5..jerih kalu ingat time aku kecik dulu..Termasukla bila sampai time da nak dekat raya.Kitaorang lima beradik,memang tak penahla nak merasa dapat baju raya awal2.Paling awal pun,seminggu sebelum raya.Tak dapat baju raya tu,lagila selalu.Kebiasaannya dulu masa aku kecik,lagi seminggu nak raya,masjid kat area rumah aku akan jemput semua anak2 yatim area umah aku tu untuk berbuka puasa.And selalunya after sembahyang terawih akan ada majlis penyerahan derma untuk anak2 yatim.Time ini,kalau ada hamba allah yang mulia hati kadang2 tu siap bagi kuih raya lagi.Seronok giler aku time tu.Macam dapat duit raya!Mau taknya,dari duit derma masjid tula aku selalu buat belanja untuk beli baju raya or tolong mak aku untuk persiapan raya.Siankan aku..?Tula,orang kata setiap orang ada "bahagian" masing2..kan? "Susah-susah dulu,senang-senang kemudian...." insyallah.

Ok,tinggal cerita sedih.Saja nak share sebenar2nya,walaupun da masuk puasa hari yang ke-22 ni,aku baju raya pun belum beli.Danial punya pun tak survey lagi.Reason?Encek lola request mintak tunggu sampai dia balik by next week and baru pi shopping raya sama2. Memang SAH last minute gilerlakan.Siap kata "Usha2la dulu" yer usha..usha gak tapi by the time dia balik da tarak kalu,nasiblakan?T_T.Macam nila kitaorang,LDR(long distance relationship)ni sungguh tak best!Aku pun sebenarnya tarak ati pun nak shopping..ntah.Window shopping tu selalula...Bukan apa,aku sebenarnya agak "kureng" sikit bab2 nak mencarik baju kurung neh.Baper helai sangatla stock baju kurung yang aku ada sepanjang dekat 3ploh tahun idup ni..Boleh lagi kira ngan jari tangan campor kaki kott??Tambah lagi aku jadi pening duk tengok kiri kanan orang juai baju bunga2,yang banyak giler.Boleh jadik fhitamla kalo lelama!


                          
Aku kalau carik baju kurung,aku cukup tak suka yang semak2 a.k.a bunga bersepah yang buat kepala aku pening or runsing.Bunga kecik2 yang comel2 aku boleh lagi try terima pakai.Macam yang kat atas ni.Simple.Aku jalan2 ngan adik aku and jumpa baju ni kat Jusco Wangsa Maju.Motip yang kat atas ni terpanggil oleh mata aku,is bcos dia ada bunga biru.Nak padan ngan baju melayu danial yang kaler tekois.Yer warna tema taun ni tekois.Harap maklum.Kain idokla aku perasaan jenis aper tapi macam adek-beradek cotton tapi sangat ringan dan tak tebal ataupun panas.Rega pun bole tahan RM129.Cutekan?^_^ Da next day aku datang,carik2 da takda dah baju tu...T_T sedih giler!Huwaaaaaaa...

                                
Then merayapla aku ke Giant Batu Caves merawat ati yang "luka" (cehh,bole muntah pelangi!)jalan punya jalan ternampakla plak baju yang kaler ijo pucuk pisang ni.Giler ayu kan??Sopan gitu!Tinggal nak sarung tudung jek..(APAKAH????)Tapi idokla teman minat kaler ini ya.Fyi,aku cukop pangkah kaler ijo oke!Bukan pangkah nature yer just tak minat kaler ijo and seumur idop aku tak penah ader baju ker,dress ker yang kaler hijau.TAK ADA.Big NO-NO.Just suka ngan design dia,especially tang detail kat tangan dia tu..(kene klik tengok beso2 baru nampak aper yang aku cakap!)Rege dia boleh tahan gak mahal (pada akula..)RM179,rege sebelum tawarla kirenya..Tanya2 kat akak kedai tu ada tak kaler lain?(dengan harapan tinggi menggunung nak bawak encek lola pi sini tengok later on)Akak tu pun bawakla kua,yang tinggai itam,putih ngan pink..adeeh melepas lagi.Mencik tau!"Pencarian yang belum selesai" to be continue...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!