> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, September 15, 2010

Laksa SIL,cendol spesel Omak


Beraya kat Rembau buat kali pertama tahun neh,banyak giler benda yang baru FIRST time aku buat,FIRST time aku jumpa and FIRST time aku tau,tau.SEYES.Kalau aku buh dalam buku 555 tu,mau abes muke surat kott.Satu benda yang WAJIB aku ingat after this onwards,is that family belah MIL aku memang every year bergilir hari buat open house.Diulangi BERGILIR HARI,bukan tahun ya.Meaning : setat ja dari hari raya petama,pamili belah MIL aku akan ada ja yang buat open house-WITHOUT FAIL hoke.Termasukla MIL aku as kakak sulong in her family( oops tetibe tercakap mat sallehla pulak!).This year ade sikit pertukaran plan.Patut umah MIL aku buat open house dudlu on raya pertama,tapi setelah dicongak dan diadjustkan oleh "mohor2 besar" kampung tu turn rumah MIL aku ditukarkan ke raya ke-2 *selamat!*


Abaikan muke SIL aku yang tekejuz.Tengok yang kat dulang dia tu...huhu ikan sardin "berenang2"

Balik marathon beraya hari pertama malam tu,aku ngan SIL da setat mulakan kontrek kat dapur.Apalagi,prepare barang untuk open house the next dayla wei.Main menu tuk open house esoknya tu adelah Laksa airtangan SIL (yang jadik puji-pujian laki aku selalu,mencik tau!)n cendol trademark MIL aku..Perggh!Anak-beranak berganding bahu memasak,mau tak best.Aku...??"Nasi tambah"la apalagi..ahahahah.Mane bole enterframe,duk diam2 tolong mana patut sudahhh...malas nak show off lagi,yang sebenarnya...*FHITAM* "Masak" ko malam tu..Mau tak,9kg ikan sardin rebus kena siat!Perrrrgh bauu,tak hengat.TENGIK ikan!"Selamat" da segala pepeium yang aku sembur sebelum tu..Diulangi 9kilo ikan SARDIN!


Punyala terror SIL aku tu.Sekejap ja part dia da bebukit.Yang aku duk terkial-kial lagi..adoila.Settled menyiat,akula yang diamanahkan keje paling penting tuk malam tu,iaitu memblender ikan!Gilerla.Dekat soploh round gakla aku memblend.Bau dia..tak payah cakap ar.Dari rambut sampai ke kaki!Aku siap warning ngan en.lola,kalo teringin nak tido lua cos tak tahan bau ikan malam ni dipersilakan.Tak larat aku nak mandi cuci2 rambut tongah2 malam bute tu.Setel sesi memblend,semua ikan tu aku curah jek ke periuk bagak yang memang SIL aku da campak segala mender alah rencah."Tinggal nak jerang" jek katenye..Oooo panggil jerang bukan masak ek.. *tetiba terasa bang**g*



Pagi tu selesai setel prepare rencah untuk laksa and tolong MIL aku ngan cendol special dia,kiterang sekeluarga bersiap pi terjah satu open house tengahari tu for lunch.Sempat lagituh,memang tak henggatla!Dahla kejap lagi oang nak datang beraya,beropen house,ni tuan rumah sempat lagi menulorr.Layankan...Bukan rumah oang lain pun,rumah adik-beradik MIL aku gak..Da memang dalam schedule..lepas umah "nok yan" neh barula oang kampung terjahh umah MIL aku pulak!


Tengahari kat kampung masa tu memang terik gegiler.Stok kalo ko sidai kain dua jam ja,konfem da kering meleding,da boleh angkut!MIL aku siang2 lam lepas zohor da merempit balik ngan FIL aku balik umah nak prepare aper yang patut.Yang laki aku neh..once perut da kenyang,tersadaila dia kat kusyen lua rumah open house tu sambil berasap.2,3 kali aku jeling ajak blah,dia wat dek jek.Last2 dekat kul 2 baru bergerak balik and betul cam instinct aku rumah MIL da ramai oang.Naseb tak penuh ja...aku apalagi,tak nyempat2 nak tuka uniform "bibik" laju jek menuju ke dapur lepas salam sumer oang."Sayekanker pemalu oangnyerrrrrrr" *muntoooh*


Orang yang datang sikit punya ramaila.Non-stop dari kui 2 samapila ke senja.Yang peliknya masa tu,jam da pukul nam tapi terik dia ya rabbi..macam pukul doblas!Cendol spesel omak mentua den memang laku botola haritu.Sampai es dua guni beli pagi tu tak cukup!Mengagaula aku ngan en.lola mencarik keliling kampung.Naseb jumpa yang dekat,kalau tak mau pi Chengkau ker Rembau ker semata nak mencarik es nih!Yerla maner sedap cendol tarak es..betul dak?*Pandaikan aku jual nama cendol,pahadal....*


Lepas maghrib,selesai tamat acara open house umah MIL aku ni..bajet2 nak melepetla depan tivi layan movie raya.Jangan duk perasan.TARAK.HAMPEH."Pi siap ni lepas isya' ada satu lagi open house ngan tahlil nak pi neh".SIAP CEPAT.*FHITAM lima blas kali!* Heiii,tak reti2 fhenatt ka depa neh...? *nak sambung fhitam balik,agak2 ada yang pedulik tak..*

6 comments:

JLean said...

Dropping by ere. Nice dishes and celebration.. SMiles.

appledia said...

JLean : Indeed,it was a blast celebration.Thanks fro dropping by,appreciate that!^_^

Sharinginfoz said...

alamak terasa nak makan cendol pulak dah

Dah Minta Maaf, Selesai Le

appledia said...

Sharinginfoz : Jom pi rombau,cendol terbaeek disitu!

PUANSTOBERI said...

Dap nyer cendol..tp Reen ni lain pesen sket. suka cendol, tp tak suka cendol dia tu. suka minum air dia je. Huhu.
Ha..laksa pun feveret Reen. Nak buat laksa ni..tatau bila.. nom nom nom

appledia said...

Cik Puan Stoberi :Oooo suke santannye yer.Tak elok bebanyak manyak kolestrol tu=D Tapi samela pun kite neh kalo tak berkenan setengah cendoi tu memang kederah airnya ja..Jom,kite pun nak test buat laksa.Nanti share2 recipe ek!^_^

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!