> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, July 30, 2010

“Tekken is in the Cinemas!!”









Sebelum meh kalau ada orang sebut "TEKKEN" semata,seriously aku tak tau.Frankly and honestly aku tak penah dengar(giler kampong!)But then,when i saw the poster ......


Immediately "Street Fighter"nyer game come across to mind.Tetiba membuak2 plak perasaan ingin tau aku pasal mender neh.Apetuh Tekken?Siapa Tekken?Ada apa dengan Tekken?Sampai siap keluar movie lagi...?Uuuui sangat tak bole jadi,kene find out,kene carik info.Kena nak tau gak  hujung pangkalnya.Biler perasaan "kepochik" datang menyerang,biler curiousity aku da melanda harus+wajeebla aku men"google" kejadahnya Tekken tu.Nak tau aper aku jumpa...?

Banyak GILER oke!From google search neh aja da ada lebih 10 pages.Femes giler ek mender neh.Naperla aku leh tatau..bole ketinggalan??(dengan muke banget terasa "kuno" lagi "ortodoks") 


Selesai sesi meng"google"d dapatla aku a bit  idea of kebendenye Tekken neh.Huh,baru ketahuan!Meh aku share ngan korang2 yang probably "blurr" gak cam aku..(dah,takyah nak tipoo,nak kaber aku nampak muke "senget" korang tadi!) Ni info yang aku godek dari Wikipedianyer website (as usuallakan kata aku  pecinta Wikipedia..ahahahah):

Tekken is a series of fighting games developed and published by Namco. Originally an arcade game, versions exist for the PlayStation, PlayStation 2, PlayStation Portable, PlayStation 3, Xbox 360, Wonder Swan, and Game Boy Advance. The story in each game in the series (with the exception of the non-canon game Tekken Tag Tournament) documents the events of the fictional martial arts tournament, The King of Iron Fist Tournament, with the game's chronological number corresponding with the current iteration of the tournament.The tournament is always hosted by a financial corporation called the "Mishima Zaibatsu", with the tournament prize generally being control of the company offered to the victor (who then is free to host the next King of Iron Fist tournament).


Ternganga jap aku time bace "ekspelenasen" depa neh.Ghuper2nyer Tekken neh arcade game yang ada lam PS eh.Patutla aku tak tau cos tak penah gi men PS muahahaha.Tapi sekang datau,so taklehla nak  kentong aku eh..Jom tengok, sejarah dia pulak eh(jangan tak tau,siapp ada sejarah oke..) 


The Tekken series is one of the earliest 3D fighting game franchises. The first game was released in 1994, less than two years after Virtua Fighter. There are six Tekken sequel games: Tekken 2, Tekken 3, Tekken Tag Tournament, Tekken 4, Tekken 5 and Tekken 6. Updates of Tekken 5 and Tekken 6, titled Tekken 5: Dark Resurrection and Tekken 6: Bloodline Rebellion, respectively, have also been released.


Fuhh dah ader 6 sequel..And this coming 5th August 2010 they gonna released the Tekken series "SURVIVAL IS NO GAME" via the silver screen plak.Memang tak hengattla!But i wonder whether  is this the first time ever depa adopt this famous game to big screen..hmm??Kene pi tengok neh!Lom aper2 meh intai ape kisahnya yang depa nak bawak dalam  Tekken.."SURVIVAL IS NO GAME" neh :

Sypnosis
The critically acclaimed Namco videogame franchise TEKKENTM is set to come to life on the big screen. Rising from the ashes of a crumbled civilization, gladiatorial combat has replaced warfare, and ruthless fighters pit themselves against one another in a bid for global supremacy. In the midst of the greatest tournament ever known, one warrior attempts to fulfill his destiny and become King of the Iron Fist.

Civilization as we know it has been destroyed and in it’s place a dystopian world order has arisen with seven all-powerful corporations controlling the planet. America is under the totalitarian leadership of the mighty Tekken Corporation and it’s CEO Heihachi Mishima (Cary-Hiroyuki Tagawa), who rules absolutely from the capital of Tekken City. Those outside the metropolis’s walls lead a life of fear and despair, fighting for survival as outcasts in a harsh world where resources are scarce. Rising from this poverty is Jin (Jon Foo), who is driven by nothing more than a desire to murder the man who killed his mother (Tamyln Tomita). In order to exact his revenge Jin must defeat the world’s most elite fighters and win the ‘Iron Fist’ Tournament. However this journey will show Jin a past that his mother had tried to hide from him and force him to realize a future that threatens to tear him apart.

Apee...konpiuss??Tak paham??Takpe2 meh aku tolong pendekkan citer.Tapi neh version yang  "lebih kurang" akula tau!
This time around,this Tekken series menceritakan bagaimana(huh..giler skema jap ayat aku!)America plak telah ditakluk oleh Tekken Corporation yang di"kepalai" oleh CEO Heihachi Mishima (Cary-Hiroyuki Tagawa).Rakyat jelata (ikut ayat kamus dewan bahasa oke!) hidup dalam ketakutan and sumer kena berjuang tuk survive. Dalam padatu adala sorang mamat nama Jin (Jon Foo).Dia neh hidup dalam kemiskinan but "hati kental" and simpan dendam yang amat tuk bunuh oang yang dah bunuh mak dia (Tamyln Tomita).Untuk membolehkan dendam kesumat dia terbalas,Jin kena bertarung ngan pendekar(ayooo,pendekar ka?)yang terhebat di dunia dan dia kena menang  dalam The ‘Iron Fist’ Tournament.Tapi macam biasa perjalanan dia tak mudah,lagi2 bila Jin dapat tau yang mak dia ada menyembunyikan "sesuatu" dari dia,bagaimana "dunia" cuba memisahkan Jin dari maknya and  banyak lagila...


After dibelek2 list of casting tuk movie Tekken neh,and actually since the very beginning aku TERtengok poster citer neh,NO DOUBT and off coursela the hero JIN KAZAMA  (JON FOO) yang jadik "pujaan kelabu" aku..Huhu.Tak sabar rasanya nak tengok dia beraksi.Mampukah Jin menang dalam The ‘Iron Fist’ Tournament??Ape yang mak Jin sembunyikan dari dia??Siapa yang jadi dalang tuk semua nih??Weiii jangan tanya aku,cos aku pun tatau.So apalagi,tuk find out ape kesudahannya jom reramai kita pi tengok citer neh on 5th August 2010 nanti tau!Sure terBAEEEK punya!

5 comments:

Sharinginfoz said...

memang tengah hot tekken sekarang ni nak lagi hot....

Jom Hotdog

appledia said...

Memang HOTTT se"hot" hero dia..ekekekeke

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

olla...thanx for dropg by my blog bebeh!
really appreciate it :)

owhhhhh kire nye i lagi lagging dari u ok!
i langsung tak tau about tekken nie...
die surely macam street fighter punye character kan

appledia said...

Hi cik puan Verde!
Tenkius jugak kat u cos sudi "jejak" kat "teratak burok" ai neh.Sukeee ai^_^
Ekceli i've been ur "silent reader" for longgg time just baru gatai nak comment!

Ha'ah ala2 Street Fighter gitew!
Tula...kite pun tak tau gak apekebendernye "Tekken" neh memula..
Ingat "taken" apela..Ihiks^_^

Anonymous said...

Very Interesting!
Thank You!

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!