> expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, May 25, 2010

Men campak2..sempoi ja!








Selalu oang tak berape nak heran."Alah,bahan sampingan, penyedap masakan ja" selalu oang kate.And aku sure,ramai gak tatau yang IKAN BILIS neh sebenarnya lebeh  mahal dari ikan2 len yang dijuai kat lua sane.Pecaya tak??Pecaya.. la hoke.Seyes.Tak tipoo.Aku neh selalu jadik "si pembeli ikan bilis"tuk omak den yang meniago nasik lemak. Selang sehari,musti den 'poiie boli' tuk mak den.Berkilo jugakla. FYI,ikan bilis halus,(kalo goweng garing..sodappp!Tambah kalo makan ngan sik lemak...TERANGKAT!)yang belum di'kopek' tuh, SEKILO-RM19.90hoke!Haa,murah ker???Sendirik  mo ingatla.Kalo ada oang nak cakap ikan bilis neh lauk lekeh 'biaq' pi depa.Aku tak rasa lagutu.."Anchovies" memang kesukaan aku.Kalo makan sik  lemak,wajib BANYAK,kasik lebey..baru best! 



Wikend2 kalo bosan..biler tahap kemalasan melanda,ikan bilis neh selalu 'come to da rescue'.Pembuka selera hoke. Tataula selere kowang cemane tapi kalo resipi yang satu neh makan ngan sik panas2...peeerrrgh,best gilerla!Ala.. kalo bab masak ngan aku neh,sume pakat campak2 ja.Yang sempoi,tapi sedap!Ala2 "jamie oliver" gitew...Nak taw ape plak yang aku "campak" kali neh????Yupe.Ikan bilis. Resepi "rescue ranger"yang banget sedap,cepat n senang nak prepare biler kemalasan melanda.Aku pangge resepi neh "IKAN BILIS GOWENG BAWANG NGAN CILI API TITIS LIMAU"




Sebut name pun da buat lapaaaa...Awat panjang namenye??Nameje,takpe buatnyee pendek je.. campak2,sonang yo!Nak taw cemane nak masak?Seperti biase..tulih yer anak2

Bahan2nye :



Ikan bilis yang di'kopek' (ikut suke banyak manee)
Bawang merah (ikut sukee)
Bawang puteh (ikut sukee gak,tamo buh pun muleh)
Cili api or cili padi-dipotong kasar or better tumbuk sket (ikut kowang nak pedas buhla memanyak)
1 or 2 biji Limau nipis (tuk titis)



Cara2 nak masak :
1.Campak sumer kecuali limau n goweng!



2.Biler da agak kekuningan..da garing nak hangus,angkat n  titiskan ngan limau nipis tadi.Bile da dititiskan ngan limau tadi,sure ade kuar asap2..tu kire da SIAPla!Senangkan? ^_^ Huisssh ineh kalo makan ngan nasik fhanash2,sure malatops!Seperti biasalakan,"da naked chep"..neva fail. Hihihihi..CEPAT, PANTAS n SEDAP!


No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

SAYANG KAMU JUGA

SANA,SINI,SITU,SINUN!